Stop het geweld in Syrië

Save the Children wil direct onafhankelijk onderzoek naar mogelijke aanval met chemische wapens in Idlib

Wij zijn geschokt door wat lijkt op een reeks aanvallen met chemische wapens vandaag in Idlib, die eens te meer dood en verderf hebben gezaaid onder kinderen en gezinnen. Volgens berichten in de media zijn tientallen mensen omgekomen, honderden zouden gewond zijn geraakt. 

Artsen in Khan Sheikhoun vertelden de organisatie dat bijna een derde van de slachtoffers die ze hebben gezien kinderen zijn. Ze werden bleek en bewusteloos binnengebracht bij het ziekenhuis, of hadden zware ademhalingsproblemen nadat bommen vanuit de lucht waren afgeworpen.

In een kliniekje van Save the Children in het nabijgelegen Maret al Numaan kwamen drie gevallen binnen, die per ambulance naar het ziekenhuis zijn overgebracht. Medewerkers zeggen dat de medische voorzieningen in de buurt overstelpt zijn en dat de wegen levensgevaarlijk zijn door de bombardementen.

Nog een raket zou rond het middaguur in hetzelfde gebied zijn afgeworpen; die zou een chemische stof hebben verspreid. Veel gezinnen zijn op de vlucht geslagen richting het noorden in een wanhopige poging aan een nieuwe aanval te ontsnappen.

Save the Children wil onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek naar de aanval en roept op tot een spoedoverleg van de VN Veiligheidsraad. De slachtoffers verdienen gerechtigheid. De daders moeten ter verantwoording worden geroepen.

Directeur Pim kraan van Save the Children: "Artsen in een kliniek gerund door onze partner Syria Relief vertelden dat er drie kinderen binnen werden gebracht, allen jonger dan zes jaar. Ze hadden moeite met ademen, waren nauwelijks bij bewustzijn, hadden loopneuzen en kleine pupillen – volgens de artsen symptomen die kunnen wijzen op zenuwgassen zoals Sarin. Als inderdaad een verboden chemische stof is gebruikt, is dat een schending van het internationaal recht. En het is een zorgwekkende aanwijzing dat niet alle chemische wapens zijn vernietigd zoals in september 2013 is geëist door de Veiligheidsraad."