Dit is een oude foto van overstromingen in India (2014)

230.000 mensen op de vlucht voor water in zuiden India

Ruim 160 mensen zijn overleden nadat delen van de zuidelijke deelstaat Kerala in India overstroomden door hevige regenval; er viel in korte tijd meer dan 65 cm.

Meer dan 230.000 mensen zijn hun woning ontvlucht vanwege de verwoestende overstromingen, het water zou 10.000 kilometer aan wegen hebben beschadigd of verwoest. 
 
Wat doet Save the Children
Save the Children staat klaar om te helpen en kan snel veilige opvangplekken voor kinderen opzetten; daar kunnen ze spelen en onderwijs krijgen. Zulke plekken geven ook ouders de kans om even op adem te komen en hun leven weer op te bouwen, doordat ze zich even geen zorgen hoeven te maken over hun kinderen.
 
Volgens de directeur van Save the Children in India, Bidisha Pillai, zijn in Kerala in tientallen jaren geen overstromingen als deze voorgekomen. “De schade aan infrastructuur en huizen is enorm,  honderden scholen worden gebruikt als opvangplekken”, zegt ze.

Kinderen zich veilig laten voelen is cruciaal
Save the Children is vooral bezorgd over de situatie van kinderen, die meer risico lopen meegesleurd te worden door het water. “Duizenden gezinnen zitten in opvangcentra en weten niet wat er nog over is van hun huizen. Dat is voor iedereen een angstige gedachte, maar zeker voor kinderen.”
 
Save the Children houdt de situatie in de gaten samen met de overheid en andere ngo’s, en staat klaar om te reageren op de behoeften van kinderen en hun families. Pillai: “Op dit moment zijn er maar heel weinig wegen, landingsbanen of rivieren bruikbaar. Het is volstrekt helder dat er heel veel hulp nodig is als het water zich de komende dagen terugtrekt. Op dat moment is het van cruciaal belang dat kinderen de steun krijgen die ze nodig hebben en zo snel mogelijk weer naar school kunnen. Dat geeft ze een gevoel van routine, ze voelen zich er weer normaal. En het is er veilig, er is toezicht op het moment dat de ouders hun levens weer opbouwen.”
 
Save the Children is een van de leidende hulporganisaties tijdens natuurrampen in India en kwam onder meer in actie tijdens de overstromingen in Assam, Bihar, Uttar Pradesh en West-Bengalen van vorig jaar.