90 procent van difterie-doden in Jemen is kind

Kinderen worden het zwaarst getroffen door de difterie-uitbraak in Jemen: 90 procent van de doden is jonger dan 15 jaar. Het dodental zal oplopen als de blokkade van de havens door de Saoedisch geleide coalitie voortduurt, waarschuwt Save the Children.

Ergste difterie-uitbraak
Hulpverleners worstelen met de ergste difterie-uitbraak in Jemen sinds 1989, die nog altijd voortduurt na een piek in november. Inmiddels zijn 716 verdachte ziektegevallen en 52 sterfgevallen geregistreerd; onder de doden zijn vooral jonge kinderen.

Wat doet Save the Children 
Difterie aan de luchtwegen is in 5 tot 10% van de gevallen dodelijk en het risico van besmetting door fysiek contact of via de lucht is groot. Save the Children heeft teams die actief zijn in de zwaarst getroffen provincies Ibb en al-Hudaydah; de organisatie heeft er behandelcentra en isolatie-eenheden opgezet om infecties te stoppen en te behandelen.

Hulp geblokkeerd 
De hulp wordt echter belemmerd door de blokkade van al-Hudaydah, de belangrijkste invoerhaven voor voedsel, brandstof en humanitaire hulp. Hoewel de blokkade in december werd versoepeld, blijft de invoer van brandstof en voedsel ruim achter bij wat er nodig is om de bevolking goed te kunnen helpen. Door het brandstoftekort zijn prijzen gestegen en de kosten van het openbaar vervoer verdubbeld, waardoor veel patiƫnten de weinige ziekenhuizen en klinieken niet kunnen bereiken.
 
Meer hulp is nodig
Elke aanscherping van de blokkade kan een verwoestende impact hebben op de situatie van kinderen. Dr. Mariam Aldogani, die voor Save the Children de hulp in al-Hudaydah coordineert: “Er is zo weinig hulp dat gezinnen soms honderden kilometers moeten reizen om hun kinderen bij ons te brengen. Daardoor zijn ze vaak te laat, en ze besmetten onderweg mensen. Gisteren huilde ik samen met een moeder die haar kind verloor - er was niets dat we nog konden doen. De meeste mensen zijn niet gevaccineerd en we hebben geen voorraden die nodig zijn voor dit soort uitbraken. Als nu geen actie wordt ondernomen, kunnen we de verspreiding van difterie niet stoppen.”

Van kwaad tot erger 
De oorlog in Jemen heeft rampzalige gevolgen voor de bevolking van het land. Tijdens de recente cholera-epidemie raakten ruim een miljoen mensen besmet, en nu dreigt een grote uitbraak van een nog dodelijker ziekte. Beide ziektes zijn te voorkomen door sanitaire voorzieningen, basale gezondheidszorg en vaccins. Maar door het bombarderen van klinieken en het blokkeren van de havens maken de strijdende partijen een toch al desastreuze situatie alleen nog maar erger.