Aantal burgerslachtoffers in Hodeidah, Jemen, gestegen

Save the Children roept wereldleiders op om lijden van kinderen in Jemen te stoppen.

Terwijl wereldleiders in New York bijeenkomen voor de Algemene Vergadering van de VN, waarschuwt Save the Children dat de strijd om de strategische havenstad Hodeidah kinderlevens in gevaar brengt. "Duizenden kinderen hebben hun ledematen verloren, zijn hun spraakvermogen kwijt of kunnen niet meer lopen”, vertelt Tamer Kirolos, directeur van Save the Children in Jemen. “De strijdende partijen moeten zo snel mogelijk met elkaar aan de onderhandelingstafel om een einde te maken aan het lijden van Jemenitische kinderen.”
 
Dramatische stijging aantal burgerslachtoffers

Drie maanden geleden begon het offensief van de door Saoedi-ArabiĆ« en Verenigde Arabische Emiraten geleide coalitie op de havenstad Hodeidah. Sindsdien is sprake van een dramatische toename in het aantal gedode of verminkte burgers, onder wie vele kinderen. Volgens monitoringgroep ACLED vielen in Hodeidah tussen juni en augustus 349 burgerdoden te betreuren;  51 procent van alle burgerdoden in Jemen. 
 
Kinderen voor het leven getekend
“De gezondheidsfaciliteiten in Jemen zijn niet uitgerust om verwondingen veroorzaakt door explosieve wapens, variĆ«rend van luchtaanvallen tot landmijnen, te behandelen. Met als gevolg dat kinderen de rest van hun leven last hebben van deze traumatische incidenten”, aldus Kirolos. “Laat de strijdende partijen stoppen met het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden, zodat kinderen niet het risico lopen gedood te worden of gewond te raken.”
 
Bescherm kinderen in conflicten
Helle Thorning-Schmidt, directeur van Save the Children, heeft onlangs een bezoek gebracht aan Jemen en gesproken met oorlogsslachtoffers. Deze week is zij in New York om de Algemene Vergadering van de VN op te roepen kinderen in conflicten te beschermen en het internationale humanitaire recht te verdedigen.
 
Stop de oorlog tegen kinderen
"We hebben de afgelopen maanden een piek in het geweld gezien- van een luchtaanval die een schoolbus vol kinderen trof tot een bombardement in de buurt van een ziekenhuis. Scholen en ziekenhuizen zijn veilige ruimtes die nooit getroffen mogen worden. De oorlog in Jemen is een oorlog tegen kinderen. Het is schokkend dat we ons in de 21ste eeuw onthouden van een principe dat zo eenvoudig is: kinderen moeten worden beschermd.”