Aanval op Save the Children in Afghanistan

UPDATE: Tot ons grote verdriet bereikte ons vanochtend het bericht dat een vierde collega is omgekomen tijdens de aanval op ons kantoor in Jalalabad gisteren.

De identiteit van onze overleden collega werd vandaag, tijdens een tweede grondige inspectie van het gebouw, bevestigd. Het gaat om een jongeman van in de twintig. Het nieuws komt op een moment dat onze medewerkers nog amper hebben kunnen verwerken dat gisteren drie collega's zijn gedood.

De aanval heeft een directe impact op de kinderen en gemeenschappen die we beschermen. Gisteren zijn programma's in het hele land gestaakt. Onze hulpverleners zijn vastbesloten het werk weer op te pakken en hebben hiertoe al de eerste stappen gezet door diverse veiligheids-assessments uit te voeren op de verschillende terreinen waarop we actief zijn.

----------------------------------------------------------------------------------

In de ochtend van 24 januari is het kantoor van Save the Children in Jalalabad, Afghanistan aangevallen door een groep gewapende mannen. Diezelfde avond bereikte ons het verschrikkelijke nieuws dat onder de doden ook drie medewerkers van Save the Children zijn. Vier collega's zijn gewond geraakt. Hieronder volgt een verklaring: 

“Met diepe droefheid bevestigen we dat drie van onze medewerkers zijn omgekomen bij de aanval op ons kantoor in Jalalabad, Afghanistan. Al onze andere medewerkers ter plaatse hebben het gebouw veilig kunnen verlaten; vier van hen zijn gewond geraakt en krijgen de nodige medische zorg.

Save the Children veroordeelt de aanval op de zwaarst mogelijke wijze. We zijn geschokt en verbijsterd over het geweld dat tegen onze mensen en anderen is gebruikt; toegewijde hulpverleners die zich dag in, dag uit inzetten om het leven van miljoenen kinderen in Afghanistan te verbeteren.

Het onderzoek naar de aanval loopt nog, en naar het motief kunnen we slechts gissen. Maar aanvallen tegen hulpverleners kunnen nooit geaccepteerd worden. Ze hebben een directe impact op de levens van de kinderen en gezinnen met wie we werken.  

Save the Children werkt al sinds 1976 in Afghanistan. We bieden levensreddende gezondheidszorg, goed onderwijs, programma's voor ondervoeding en speciale programma's om kinderen de veiligheid te bieden die ze zo hard nodig hebben.

"Als gevolg van de gebeurtenissen van vandaag hebben we onze activiteiten en onze kantoren in Afghanistan tijdelijk stilgelegd. Maar we zijn vastbesloten ons werk weer op te pakken."