Aanval op ziekenhuis Jemen onacceptabel

Save the Children veroordeelt de aanval van donderdag 2 augustus op een vismarkt nabij het belangrijkste ziekenhuis van de Jemenitische stad Hodeidah, waarbij tientallen doden vielen – onder wie kinderen. Burgers, ziekenhuizen en scholen mogen in een oorlog nooit het doelwit zijn.

Ziekenhuizen hebben een beschermde status in het Internationaal Humanitair Recht (IHR), wat inhoudt dat strijdende partijen alles moeten doen om burgers en civiele infrastructuur – waaronder ziekenhuizen - te beschermen. Dat benadrukte ook de Humanitaire Coördinator van de VN in Jemen, Lise Grande kort na de aanval.

Onderzoek naar schending van het internationaal humanitair recht
Save the Children roept wereldleiders op de aanval onverkort te veroordelen. De oproep is ook gericht op de VN-Veiligheidsraad, waar Nederland op dit moment deel van uitmaakt. We dringen aan op een onderzoek zodat degenen die verantwoordelijk zijn voor deze schending van het internationaal humanitair recht daarvoor verantwoordelijk worden gesteld. Verder roepen we iedereen die invloed heeft op de strijdende partijen op te eisen dat deze roekeloze aanvallen onmiddellijk worden gestaakt, en dat partijen in plaats daarvan constructief met de speciale gezant van de VN – Martin Griffiths - samenwerken om tot een politieke oplossing te komen.

We herinneren vooral het Verenigd Koninkrijk, de VS en Frankrijk, de belangrijkste wapenleveranciers aan de door Saoedi-Arabië en Emiraten geleide coalitie en drie van de permanente leden van de Veiligheidsraad, eraan dat zij de morele en juridische verantwoordelijkheid dragen om ervoor te zorgen dat de coalitie zich houdt aan de regels van het Internationaal Humanitair Recht. 
In het licht van de voortdurende schendingen van burgerrechten door alle strijdende partijen, herhalen we onze oproep aan alle staten om het leveren van wapens die in het conflict in Jemen gebruikt kunnen worden, direct te staken. 
 
De statement is naast Save the Children ondertekend door Action Contre la Faim, ADRA Yemen, CARE International, Danish Refugee Council (DRC), Global Communities, International Medical Corps (IMC), INTERSOS, Islamic Relief, Médecins du Monde, Mercy Corps, Norwegian Refugee Council (NRC), Oxfam, Première Urgence – Aide Medicale Internationale (PU-AMI) , Relief International, Saferworld, War Child UK en ZOA.