Save the Children pakt wangedrag tegen kinderen en medewerkers aan

Recent verschenen in de media berichten over wangedrag van hulpverleners. De misstanden die de afgelopen periode naar boven kwamen zijn afschuwelijk en absoluut onacceptabel. Kwetsbare mensen die slachtoffer zijn geworden van conflicten of natuurrampen horen beschermd te worden.

Onlangs kwamen daar nog berichten over misdragingen door voormalige leidinggevenden op de werkvloer bij Save the Children UK bij. Ook die berichten leiden tot verontwaardiging; bij het publiek, maar zeker ook bij ons intern.

Want ik u kan verzekeren: ook voor ons is zulk gedrag niet te tolereren. Bij Save the Children staat veiligheid hoog in het vaandel, zowel van de kinderen en hun families die getroffen zijn door rampspoed als van de ruim 27.000 medewerkers van onze organisatie. Het is zeer betreurenswaardig dat het gedrag van sommigen het mooie werk van velen teniet lijkt te kunnen doen.

Ik leg u graag uit hoe wij ons uiterste best doen om de veiligheid te waarborgen van iedereen die bij Save the Children betrokken is.

Om te beginnen maken wij in al onze wervingsadvertenties voor nieuw personeel melding van het feit dat wij een actief kinderbeschermingsbeleid voeren. Daarna worden al onze medewerkers gescreend voordat ze in dienst mogen treden. Ook zijn er regelmatig verplichte interne trainingen over onze eigen rol bij de bescherming van kinderen en hebben we ons allemaal te houden aan het Child Safe Guarding protocol. Voor medewerkers hebben we vertrouwenspersonen waar ze met meldingen terecht kunnen.

Save the Children hanteert een nul-tolerantie-beleid op misstanden, onderzoekt iedere klacht en treedt krachtig op waar nodig. Dat kan ook inhouden dat de desbetreffende autoriteiten op de hoogte worden gebracht, wanneer de wet is overtreden. Het belangrijkste is nog de cultuur van de organisatie, waarin waakzaamheid en veilige en open rapportagelijnen bij vermoedens essentieel zijn.

Meldingen van misdragingen zijn bovendien opgenomen in onze internationale jaarverslagen. Daarnaast hebben wij in 2002 en 2008 onderzoek gedaan naar de interactie binnen de humanitaire sector en de zorgwekkende uitkomsten gemeld en gepubliceerd.

Elke hulporganisatie loopt echter het risico dat kwaadwillenden gelegenheid zoeken om misbruik te maken van de meest kwetsbaren, kinderen in het bijzonder. Als hulp- en kinderrechtenorganisatie zetten wij daarom -meer nog dan in andere sectoren- alles op alles om misstanden te voorkomen. Dat mag u ook van ons verwachten.

Wij staan uiteraard open voor vragen. Stuur een e-mail aan [email protected] en u krijgt zo snel mogelijk antwoord.

Met vriendelijke groet, 
Pim Kraan, directeur Save the Children Nederland