Bashira is weer gelukkig

Sinds de start van de oorlog in Syrië in 2012 zijn 6 miljoen Syriërs, waaronder 2,5 miljoen kinderen, naar de buurlanden Turkije, Jordanië, Libanon Egypte en Irak gevlucht. 

In Syrië zijn nog eens 6,5 miljoen mensen op vlucht. En nog steeds, nu 7 jaar later, verlaten elke dag 1.700 mensen hun huis op zoek naar veiligheid.

Ogen die al zo veel hebben gezien
Een van de kinderen die is gevlucht voor het geweld is Bashira (destijds 11 jaar). We ontmoetten haar in 2013 in een vluchtelingenkamp in Jordanië. Haar ogen trokken onze aandacht in één van Save the Children’s Child Friendly Spaces (veilige opvangplekken voor kinderen). Die mooie ogen bleken al zo veel te hebben gezien. Dingen waar niemand getuige van zou mogen zijn. Laat staan een kind. Als schild had ze een fantasiewereld om zich heen gebouwd. In die fictieve wereld had ze prachtige jurken, speelgoed en ging ze naar feestjes. 

Getraumatiseerd
Bashira was zwaar getraumatiseerd door hetgeen ze had meegemaakt in de oorlog. Onze medewerkers hebben haar onder hun hoede genomen. In de veilige opvangplek kreeg ze psychosociale hulp, kon ze weer naar school en maakte ze nieuwe vriendinnen.

De hele wereld over
De indrukwekkende foto van Bashira, gemaakt door fotograaf Chris de Bode, is de hele wereld over gegaan*. In Nederland hebben velen haar verhaal gehoord via onze communicatie, de minister van Buitenlandse Zaken van de VS gebruikte haar verhaal als voorbeeld voor de verschrikkingen van de Syrische oorlog en Malala noemde haar als voorbeeld van veerkracht en moed.

Blik op de toekomst
Velen vroegen ons dan ook hoe het nu met haar gaat. Onze collega’s ter plekke zijn al die jaren de steun en toeverlaat geweest van de familie en gaven ons onlangs een update. Het gaat nu heel goed met Bashira. Ze is inmiddels 16 jaar en gaat met veel plezier naar school. Over de oorlog heeft ze het liever niet meer. Ze kijkt liever naar de toekomst. Ze hoopt nog steeds dat ze ooit terug kan naar Syrië, maar heeft een thuis opgebouwd en zit vol plannen. 

Dank je wel voor je steun!
Bashira is één van de 2,1 miljoen kinderen die we in de afgelopen 6 jaar dankzij jou hebben kunnen helpen in Syrië en de buurlanden Jordanië, Turkije, Libanon, Irak en Egypte. En zolang er Syrische kinderen in nood zijn, blijven we medische zorg, onderwijs, bescherming en voedsel geven. Ook dat is alleen maar mogelijk dankzij jouw blijvende steun. Dank je wel!


*Met uitdrukkelijke toestemming van Bashira én van haar ouders