Dringend hulp nodig voor kinderen uit Syrisch Daraa

Save the Children roept op tot een direct staakt-het-vuren en het toelaten van hulp voor de tienduizenden mensen die op de vlucht zijn geslagen voor de gevechten in de Syrische regio Daraa.

Tienduizenden kinderen zitten nabij Quneitra aan de grens met de Golanhoogte klem in de nietsontziende hitte zonder tenten, matrassen, schoon water en medische zorg. Volgens de VN is een aantal kinderen al gestorven aan uitdroging, een zonnesteek of een schorpioenensteek.
 
Hulp verloopt moeizaam
De noden van de mensen op de vlucht zijn enorm. Er is een groot tekort aan basisgoederen, terwijl de temperatuur oploopt tot 45 graden. Vanuit Jordanië of Israël kan echter geen hulp de grens over en ook vanuit Syrië zelf is er nog geen hulp het gebied in gegaan. Syrische hulpverleners die zelf ook op de vlucht zijn doen wat ze kunnen, maar ze kampen met beperkte voorraden en onveiligheid.
 
Partnerorganisaties van Save the Children zijn nog aan het werk in delen van westelijk Daraa en de organisatie zelf bereidt hulp voor in Quneitra; het gaat om hulpgoederen en speciale voeding, psychosociale steun en onderwijs.
 
Tienduizenden gezinnen hebben hulp nodig
Advocacy manager Caroline Anning van Save the Children zegt: “De massale vlucht uit Daraa is de grootste die we in zo’n korte tijd hebben zien ontstaan sinds de oorlog begon. Kinderen zitten vast in gebieden waar zwaar wordt gevochten, tienduizenden gezinnen hebben dringend hulp nodig.
 
“Er zijn amper bomen om ze te beschermen tegen de brandende zon. Onze partners vertellen dat de situatie verschrikkelijk is, de wanhopige ouders kunnen zichzelf en hun gezinnen nauwelijks staande houden. Er zijn geen tenten, toiletten of stromend water. Iedereen is uitgeput, zowel fysiek als mentaal. Veel kinderen zijn bevangen door de hitte, mensen worden ziek omdat ze noodgedwongen smerig water uit irrigatiebuizen drinken.”
 
“Het is van levensbelang dat de strijdende partijen en de buurlanden noodhulp toestaan, dat ze burgers en hulpverleners beschermen en dat ze stoppen met de aanvallen op burgers en burgerdoelen als scholen en ziekenhuizen.”