Honderdduizenden kinderen slachtoffer

Sulawesi getroffen door aardbeving

Hulpverleners van Save the Children zijn onderweg naar het rampgebied.  

Het dodental van de verwoestende aardbeving en daaropvolgende tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi is opgelopen tot ruim 800. Maar omdat veel getroffen gebieden nog onbereikbaar zijn, wordt gevreesd dat het aantal dodelijke slachtoffers vele malen hoger zal liggen. Hulpverleners hebben grote moeite om de zwaarst getroffen gebieden te bereiken.
 
Dodental stijgt waarschijnlijk nog
"Hoewel we de exacte omvang van de crisis nog niet kennen, weten we dat het immens is. Gebouwen zijn ingestort en vele kustwoningen zijn weggespoeld. Honderden mensen zijn om het leven gekomen en helaas verwachten we dat het dodental aanzienlijk zal stijgen," zegt Tom Howells van Save the Children in Jakarta.

Moeilijk bereikbaar
"Hulporganisaties en lokale autoriteiten hebben moeite om het zwaar getroffen gebied rondom Dongala te bereiken. We vrezen dat hier veel mensen zijn omgekomen en dat de schade enorm is.”

De doden die al geborgen zijn, komen voornamelijk uit Palu, de hoofdstad van Centraal-Sulawesi. In de omgeving van de stad is de stroom uitgevallen en zijn wegen geblokkeerd door aardverschuivingen. Ook de luchthaven is zwaar beschadigd.
 
Kinderen zijn ouders kwijtgeraakt
Save the Children vreest dat honderdduizenden kinderen zijn getroffen. Tom Howells: “Kinderen hebben een ongelooflijk schrijnende en potentieel traumatische gebeurtenis doorstaan. We hebben al gehoord dat vele kinderen hun ouders in de chaos kwijt zijn geraakt. Anderen hebben alles verloren: hun familieleden, vrienden, huis en bezittingen. Het is absoluut cruciaal dat er in de komende dagen, weken en maanden extra aandacht aan kinderen wordt besteed en dat alles in het werk wordt gesteld om kinderen te herenigen met hun familie.”
 
Hulpverleners van Save the Children zijn onderweg
Een team van Save the Children is per boot onderweg van Makassar op Zuid-Sulawesi naar de zwaarst getroffen gebieden en hoopt daar zo spoedig mogelijk aan te komen. "We hebben hulpgoederen beschikbaar voor distributie, waaronder plastic zeilen en touwen voor tijdelijk onderdak, hygiĆ«nepakketten en jerrycans. Ook hebben we lesmaterialen zodat kinderen zo snel mogelijk weer onderwezen kunnen worden.”