Kinderen in levensgevaar door naderend offensief Idlib

Honderdduizenden Syrische kinderen die eerder al hun huizen ontvluchtten lopen het risico opnieuw in een verwoestende aanval terecht te komen, nu de kans op een offensief in de provincie Idlib toeneemt.

Veel kinderen die tijdens de strijd om Oost-Ghouta, oostelijk Aleppo en andere belegerde gebieden naasten verloren en trauma’s opliepen, zochten met hun familie noodgedwongen een veilig heenkomen in het noordwestelijke Idlib. Nu de strijd zich naar die provincie dreigt te verplaatsen, lopen ze opnieuw gevaar.

Angstig, bezorgd of gestrest
Uit recent onderzoek onder basisschoolleerlingen naar de impact van de oorlog bleek dat ruim 80 procent van de kinderen zich angstig, bezorgd of gestrest voelt. De meesten maakten een beschieting of bomaanslag mee, bijna de helft van de kinderen zag mensen gewond raken*. Kinderen die steun zouden moeten krijgen bij hun herstel, staan in plaats daarvan luchtaanvallen en geweld te wachten.

Op de vlucht voor geweld
Hulporganisaties, waaronder Save the Children, worstelen nu al om de naar schatting 3,9 miljoen mensen in Idlib en omliggende gebieden steun te bieden. Bijna de helft van de bevolking bestaat uit mensen die vanuit een andere regio naar Idlib gingen, op de vlucht voor geweld. Ze hebben bijna niets meer, en het geweld dreigt hen in te halen.

Desastreuze gevolgen
Directeur Pim Kraan van Save the Children in Nederland: “We zijn heel erg bezorgd; een offensief in Idlib kan desastreuze gevolgen hebben. 2017 was het dodelijkste jaar voor kinderen in Syrië**, en in de eerste vier maanden van dit jaar zijn nog eens bijna een miljoen mensen ontheemd geraakt – het aantal binnenlandse vluchtelingen was niet eerder zo hoog. Twee op de drie kinderen hebben een naaste verloren, zagen hun huis verwoest worden of raakten gewond. Veel kinderen gaan gebukt onder zo’n zware stress dat die op de langere termijn blijvende schade kan veroorzaken.”***

Kinderen moeten worden beschermd
Tijdens de oorlog hebben kinderen dingen meegemaakt die geen enkel kind ooit zou mogen zien. Scholen, ziekenhuizen, huizen en speeltuinen, plekken die veilig horen te zijn, kwamen onder vuur te liggen. De kinderen in Idlib moeten ten koste van alles worden beschermd, stelt Save the Children. Kraan: “We roepen alle partijen op alles op alles te zetten om kinderen te beschermen en een oplossing voor het conflict te vinden. Het is tijd dat het leed van Syrische kinderen ophoudt.”

Door middel van onderwijs, het geven van bescherming, het zorgen voor gezondheid, voeding, schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne heeft Save the Children meer dan twee miljoen kinderen bereikt in Syrië.


*Status of Early Primary Education in Syria: War Stressor Survey, September 2017 (DFID)
** https://www.theguardian.com/world/2018/mar/12/2017-deadliest-year-of-syrian-war-for-children-says-unicef-psychological-ruin
*** https://www.savethechildren.org.uk/content/dam/global/reports/emergency-humanitarian-response/invisible-wounds.pdf