Kinderen scheiden van hun ouders is onmenselijk

Save the Children maakt zich grote zorgen over de kinderen uit Midden-Amerikaanse landen die door de Verenigde Staten onder toezicht worden gehouden in opvangcentra na het oversteken van de grens met Mexico.

“Een kind van zijn ouders scheiden, is onmenselijk”, aldus Carolyn Miles, president-directeur van Save the Children in Amerika. “Het veroorzaakt onnodige trauma’s bij de kinderen en hun families, niet alleen nu, maar ook op de lange termijn. Kinderen die in instellingen leven, ver weg van hun families, zijn extreem kwetsbaar. Zij kunnen blijvende emotionele, fysieke en mentale problemen krijgen. Daarom is het nieuwe beleid van de regering Trump onacceptabel.
 
Het is onze morele plicht om families bij elkaar te houden
De Verenigde Staten zijn honderden jaren lang een baken van hoop geweest voor vele mensen van over de hele wereld en dat moet zo blijven. De Verenigde Staten moeten een veilige haven blijven voor kinderen en hun families. Het is onze morele plicht om families bij elkaar te houden. En we hebben de wettelijke verplichting om ervoor te zorgen dat kinderen worden beschermd en dat hun rechten op een eerlijk proces worden gehandhaafd.
 
Steun het wetsvoorstel van senator Feinstein
Al meer dan 100 jaar zet Save the Children zich in voor de rechten van elk kind. Daarom roepen we iedereen op het wetsvoorstel van senator Dianne Feinstein te steunen. Deze zogeheten Keep Families Together Act (S. 3036) kan de onnodige scheiding van kinderen en ouders voorkomen. Bovendien staat in het wetsvoorstel dat medewerkers van opvangcentra getraind moeten worden in het omgaan met (getraumatiseerde) kinderen, zodat ze, zeker in gevaarlijke en pijnlijke situaties, de zorg krijgen die ze nodig hebben.”

Wereldwijde petitie 
De beelden van huilende kinderen aan de grenzen van Amerika – het land van hoop en dromen – gaan door merg en been: deze kinderen moeten beschermd worden. Save the Children blijft de situatie op de voet volgen en opkomen voor deze kwetsbare kinderen. We zijn een wereldwijde petitie gestart om families bij elkaar te houden en hopen ook op de stem van het Nederlands publiek. Deze worden gedeeld met Save the Children in Amerika om de oproep aan het Amerikaanse Congres extra kracht bij te zetten.