Kunstenaars uit Nigeria en Zuid-Soedan aan de slag in Den Haag

Stories of Change. Onder die noemer gaan drie graffiti-artists uit Zuid-Soedan en Nigeria tegenover het centraal station in Den Haag in vier dagen tijd een aantal kunstwerken maken.

Osa Seven uit Nigeria en Abul Deng en James Aguer van het kunstenaarscollectief AnaTaban (‘Ik ben moe’) uit Zuid-Soedan laten zich daarbij inspireren door verhalen van hun landgenoten. De verhalen gaan over de veerkracht van mensen en de hoop voor de toekomst. Straat- en muurkunst zijn al eeuwen een symbool voor de vrijheid en een manier om de stem van mensen te laten horen.

Een beeld van de situatie in Nigeria en Zuid-Soedan
De kunstenaars gaan aan de slag op verzoek van de Dutch Relief Alliance (DRA), een coalitie van 16 hulporganisaties. Het project start op maandag 10 september en op donderdag 13 september moeten de negen panelen klaar zijn. De kunstwerken staan in het parkje tegenover het centraal station (Laan van Reagan en Gorbatsjov), waardoor duizenden voorbijgangers betrokken raken bij het project en door de ogen van de kunstenaars een beeld krijgen van de situatie in Nigeria en Zuid-Soedan.
 
Vergeleken met Banksy
Osa Seven is een van de bekendste kunstenaars van Nigeria en wordt wel vergeleken met de Britse activist/kunstenaar Banksy. Zijn werk is niet alleen te zien in Nigeria, maar schittert ook op muren ver daarbuiten. De kunstenaars van AnaTaban zijn gestationeerd in de hoofdstad Juba en werken ook op andere plekken. Om hun boodschap over te brengen gebruikt het collectief graffiti, muziek, theater en poëzie. In Den Haag maken de kunstenaars muurschilderingen.  
 
Strijdende groepen, droogte en honger
De verhalen uit Nigeria en Zuid-Soedan zijn verzameld door medewerkers van een aantal organisaties die bij de DRA zijn aangesloten. De afgelopen jaren sloegen miljoenen mensen op de vlucht in Nigeria en Zuid-Soedan vanwege het geweld van strijdende groepen, droogte en honger. Via de DRA kregen al ruim 2,5 miljoen mensen onder meer voedsel en (land)bouwmateriaal, gezondheidszorg, schoon drinkwater en voorlichting over hygiëne, en werden kinderen behandeld tegen ondervoeding.

Dutch Relief Alliance
De Dutch Relief Alliance biedt in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken snelle noodhulp in verschillende crisisgebieden. Sinds de start van gezamenlijke hulpacties in Nigeria en Zuid-Soedan werkten CARE, Cordaid, Dorcas, Red een Kind, ICCO, Plan International Nederland, Save the Children, Tearfund, War Child, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling, World Vision, ZOA, Terre des Hommes er samen onder de vlag van de DRA.

Waar en wanneer? 
Wanneer: 10-13 september
Waar: Laan van Reagan en Gorbatsjov (tegenover centraal station Den Haag)
Op 13 september om 16 uur is er een ontmoeting tussen de kunstenaars en leden van de Tweede Kamer bij het kunstwerk, waarvoor ook minister Kaag (Buitenlandse Handel en OWS) is uitgenodigd.