Onderwijs aan Afghaanse kinderen in gevaar

In het eerste half jaar van 2018 zijn er in Afghanistan al twee keer zoveel aanvallen op scholen geweest als in heel 2017.

Daardoor is het aantal Afghaanse meisjes en jongens dat niet naar school gaat voor het eerst sinds 2002 gestegen. Dat staat in het rapport Attacks on Education in Afghanistan van de Global Coalition to Protect Education from Attack(GCPEA), een samenwerkingsverband van verschillende hulporganisaties waar Save the Children deel van uitmaakt.
 
Meisjes de dupe 
Onderwijs is superbelangrijk voor de toekomst van Afghanistan. Daarom waren wij blij dat sinds 2001 steeds meer Afghaanse kinderen, onder wie veel meisjes, naar school gingen. Aan die positieve ontwikkeling is nu dus een eind gekomen. Meer dan 3,7 miljoen kinderen, waaronder 2,2 miljoen meisjes, krijgen geen onderwijs. Vooral in gebieden waar het onveilig is, worden meisjes thuisgehouden.
 
Aanvallen op scholen 
Alleen al in de eerste vijf maanden van dit jaar waren er volgens officiĆ«le cijfers van de Afghaanse overheid 870 geweldsincidenten in of bij scholen: aanvallen op scholen, bedreigingen of intimidatie van studenten en onderwijspersoneel of gevechten in de buurt van schoolterreinen. Ongeveer 1.000 scholen zijn momenteel beschadigd, vernield, bezet door gewapende groepen of uit veiligheidsoverwegingen gesloten. 
 
Actie nodig 
Vandaag en morgen praten wereldleiders met vertegenwoordigers van de Afghaanse regering in Geneve over de toekomst van het land. Save the Children en de andere organisaties van de GCPEA roepen op tot actie. “De aanvallen op scholen moeten onmiddellijk stoppen", zegt Diya Nijhowne namens de GCPEA. “Alle strijdende partijen moeten het fundamentele recht van elk kind op onderwijs respecteren. Scholen en universiteiten horen veilige plaatsen te zijn, waar studenten vrij zijn om te leren en de vaardigheden te ontwikkelen die hen instaat stellen om een betere toekomst voor Afghanistan op te bouwen."