Save the Children wil onderzoek naar aanval op schoolbus Jemen

In Jemen zijn vermoedelijk tientallen kinderen om het leven gekomen of gewond geraakt nadat de schoolbus waarin ze zaten werd geraakt door een explosief – wellicht bij een luchtaanval. 

Het drama gebeurde in Dhahyan in de regio Saada, in het noorden van Jemen. Medewerkers van Save the Children in Jemen laten weten dat de leerlingen na een picknick op weg terug waren naar school, en dat de chauffeur de bus even stil zou hebben gezet om wat te drinken. Op dat moment zou de aanval hebben plaatsgevonden, maar precieze details ontbreken vooralsnog.

Save the Children veroordeelt deze gruwelijke aanval en wil onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek naar het drama - en naar andere recente aanvallen op burgers en burgerdoelen als scholen en ziekenhuizen. Er lijkt een zorgelijke stijging van dit soort aanvallen gaande, zonder dat actie wordt ondernomen om daders ter verantwoording te roepen.

Ook in de hoofdstad Sana’a is de afgelopen 24 uur zwaar gevochten, met berichten over bombardementen in de buurt van het kantoor van Save the Children. Daardoor moesten medewerkers van de organisatie hun schuilplaatsen opzoeken.

Sylvia Ghaly, hoofd Advocacy van Save the Children in Jemen: “De aanval is het zoveelste voorbeeld van de openlijke schendingen van het internationaal humanitair recht van in de afgelopen drie jaar. Willekeurige aanvallen op burgers, noodhulp die wordt tegengehouden en het gebruik van honger als wapen… het zijn de burgers van Jemen die de prijs van de oorlog betalen, niet de strijdende partijen. Daarom willen we een onafhankelijk onderzoek naar de aanvallen op burgers, dit kan niet onbestraft blijven.”

“Er is geen militaire oplossing voor dit conflict, alleen een politieke. Alle partijen moeten de wapens neerleggen, weer aanschuiven aan de onderhandelingstafel en met de speciale gezant van de VN Martin Griffiths naar een blijvend staakt-het-vuren toewerken. Bespaar het Jemenitische volk meer dood en verderf.”

*het meisje op de foto Razan (niet haar echte naam) raakte gewond bij een eerder bombardement.