Hulp voor kinderen na tsunami Indonesië

Door een tsunami op 22 december in de ‘Soenda Straat’, tussen de Indonesische eilanden Java en Sumatra, zijn duizenden kinderen in nood. Save the Children is aanwezig om hen te helpen.
 

Vrijdag 28 december
Zes dagen na de tsunami zijn reddingswerkers nog steeds op zoek naar slachtoffers die onder het puin liggen. Het zoeken wordt bemoeilijkt door de hevige regenval. Ook is meer groot materieel nodig.

Het officiële dodental van de tsunami staat nu op 429. Ook zijn er 1485 mensen gewond geraakt. Meer dan 16.000 mensen zijn hun huis ontvlucht en zitten in tijdelijke opvangcentra zoals scholen en moskeeën.

De hulpverlening wordt gecoördineerd door de Indonesische overheid. Medewerkers van Save the Children Indonesië verlenen hulp in een aantal zwaar getroffen gebieden op West-Java en Zuid-Sumatra. Onze teams delen tenten en zeilen uit en toiletartikelen voor de persoonlijke hygiëne. Ook hebben ze school- en tekenspullen voor de kinderen bij zich. Tot nu toe hebben onze hulpverleners 4 kinderen gevonden die in de chaos hun ouders of andere familieleden zijn kwijtgeraakt. We gaan op zoek naar hun familie zodat de kinderen daarmee herenigd kunnen worden.

Bang voor nieuwe tsunami
Ondertussen zijn de inwoners van de kustgebieden bang voor een nieuwe tsunami. Zolang de Anak Krakatau actief blijft, bestaat de kans op een nieuwe aardverschuiving en tsunami. De Indonesische overheid heeft mensen daarom gewaarschuwd uit de buurt van de kust te blijven. Onze teams ter plekke houden de situatie natuurlijk ook goed in de gaten.

Maandag 24 december
Het officiële dodental van de tsunami is opgelopen tot zeker 281. Meer dan 1000 mensen zijn gewond geraakt. Honderden huizen en boten zijn vernield. Sommige (snel)wegen zijn beschadigd, maar de dichtstbijzijnde vliegvelden zijn gelukkig nog intact. De Indonesische meteorologische dienst heeft bekendgemaakt dat de tsunami is veroorzaakt door een uitbarsting van de vulkaan Anak Krakatau. Daardoor ontstond onder water een aardverschuiving die tot de -onverwachte- vloedgolf leidde.  
Save the Children Indonesië richt zich op de hulpverlening aan kinderen en hun families. Ons team werkt samen met de Indonesische overheid en andere ngo’s om zoveel mogelijk slachtoffers bij te staan. Deze hulp gaan we verlenen:

- Verstrekken van materialen: tenten en zeilen, dekens, jerrycans en hygiëneartikelen zoals zeep en luiers
- Bescherming van kinderen: we bieden psychosociale hulp zodat kinderen deze traumatische ervaring kunnen verwerken
- Onderwijs: we ondersteunen het Indonesische Ministerie van Onderwijs bij het verspreiden van schoolspullen
- Water en sanitatie: we plaatsen tijdelijke toiletten en watervoorzieningen zodat er schoon drinkwater is en geven voorlichting over hygiëne.

Zondag 23 december
Volgens de laatste berichten zijn meer dan 220 mensen omgekomen en ruim 800 mensen gewond geraakt.  De 14 medewerkers van Save the Children in het getroffen gebied zijn ongedeerd en zij zijn direct in actie gekomen. In nauw overleg met de lokale overheid en andere hulporganisaties inventariseren zij de noden van kinderen en hun families. Het aanwezige team zal ondersteund worden door een aantal collega’s die vanuit Jakarta onderweg is naar het rampgebied. Afhankelijk van de behoefte van de overheid kan Save the Children direct hulpgoederen leveren uit haar magazijnen (zie foto) en kinderen in veiligheid brengen in veilige opvangplekken voor kinderen.