5-jarig jongetje eerste ebola-slachtoffer Oeganda

Voor het eerst is ebola geconstateerd buiten de grenzen van Congo, namelijk in Oeganda. Een vijfjarig jongetje is het eerste dodelijke slachtoffer van deze extreem besmettelijke ziekte.

"Er is gelukkig nog geen sprake van een uitbraak", vertelt Brechtje van Lith, directeur van Save the Children in Oeganda. "Maar in buurland Congo hebben we kunnen zien dat deze ziekte snel en meedogenloos om zich heen kan grijpen." In Congo zijn het afgelopen jaar al meer dan duizend mensen het slachtoffer geworden van ebola.

Als reactie op de nieuwe meldingen van ebola in Oeganda, intensiveren wij onze bestaande activiteiten. Onze hulpverleners geven de bevolking voorlichting over hoe ze ebola kunnen herkennen en verdere verspreiding kunnen voorkomen. Ook leiden we meer lokale gezondheidsteams op die weten hoe te handelen als iemand besmet is. Dat is belangrijk, want onwetendheid kan ertoe leiden dat de ziekte zich verder verspreidt.

Wat is er de laatste dagen gebeurd?

11 juni 2019:

Een vijfjarig jongetje in Oeganda overlijdt aan ebola. Het is het eerste slachtoffer van deze zeer besmettelijke ziekte in het land. Twee anderen zijn besmet. Save the Children besluit haar preventieve activiteiten te intensiveren om een uitbraak te voorkomen.

12 juni 2019:

Ook de oma van het jongetje dat twee dagen geleden is overleden, is bezweken aan ebola. Twee mensen, onder wie het driejarige broertje van het jongetje, zitten nog in quarantaine.

13 juni 2019:
Het 3-jarige broertje van het 1e dodelijke slachtoffer is ook overleden. Er zijn nu drie doden te betreuren. De 68 mensen die in contact zijn geweest met de slachtoffers zijn gevaccineerd om verdere verspreiding van het ebola-virus te voorkomen.
 

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.