Er dreigt een grote humanitaire ramp in Noordoost-Syrië

Duizenden kinderen en hun families zijn op de vlucht geslagen nadat er hier opnieuw een golf van geweld is uitgebroken. Zij zijn maar al te bekend met de verschrikkingen van de oorlog en vrezen op dit moment voor hun leven. De eerste slachtoffers, waaronder kinderen, zijn al gevallen.
 

Zeker 11 kinderen gedood
25 oktober 2019 - Onze lokale collega’s blijven doorgaan met hun werk in bestaande vluchtelingenkampen zoals Al-Hol en Roj. Daarnaast proberen zij zoveel mogelijk 'nieuwe' ontheemden te voorzien van onder andere schoon drinkwater, voedsel, dekens en matrassen. Inmiddels is het officiële aantal mensen dat op de vlucht is door de VN naar beneden bijgesteld. Het zijn er zeker 165.000, onder wie ongeveer 70.000 kinderen. Circa 8.000 mensen hebben onderdak gevonden in scholen en andere tijdelijke opvangplekken in de regio Al-Hasakeh. De rest verblijft veelal bij familie of vrienden. Sinds het begin van de onrusten zijn zeker 11 kinderen gedood, zowel in Syrië als in Turkije.

Lokale collega's helpen
23 oktober 2019 - Zeker 500 lokale collega’s van Save the Children werken in kampen, verlaten schoolgebouwen of andere openbare ruimtes waar vluchtelingen worden opgevangen. Deze medewerkers zijn vaak zelf ook gevlucht, maar zetten zich als professionals toch in, met gevaar voor eigen leven, om zo veel mogelijk kinderen en gezinnen te helpen. De afgelopen dagen zijn voedselpakketten en noodhulppakketten van Save the Children uitgedeeld.  In ieder noodhulppakket zitten 3 matrassen, 2 dekens en 2 jassen. Met de winter in aantocht is de noodzaak des te groter om hulpgoederen naar het noordoosten van Syrië te krijgen.  

Opvang in scholen
21 oktober 2019 - Sinds de start van de Turkse militaire operatie in het noordoosten van Syrië zijn zeker 176.000 mensen op de vlucht geslagen, onder wie 70.000 kinderen. Save the Children is als een van de weinige hulporganisaties nog aanwezig in Noordoost-Syrië. Onze lokale hulpverleners zijn actief in de regio’s Al Hasakeh, Tal Tamer and Al Raqqa. We zorgen voor noodhulp in de vorm van voedsel, dekens en andere eerste levensbehoeften. Ook bieden we psychosociale hulp aan kinderen en zorgen we dat zij in veilige speelplekken weer even kind kunnen zijn.  
 
Meer dan 13.000 mensen, onder wie ongeveer 5.200 kinderen, hebben hun toevlucht gezocht in scholen, gebouwen in aanbouw zonder elektriciteit of open vlaktes. Zoals Samer, die met zijn twee kinderen onderdak heeft gevonden in een schoolgebouw in Al Hasakeh. "Er is hier geen water, er zijn geen wc's en de stank is ondraaglijk. We willen allemaal dat de oorlog stopt en we weer terug naar huis kunnen. Hopelijk kan de internationale gemeenschap ervoor zorgen dat de bombardementen stoppen."

Toenemende onveiligheid in Noordoost-Syrië
16 oktober 2019 - De meeste hulporganisaties trekken zich terug vanwege de toenemende onveiligheid in het noordoosten van Syrië. Lokale teams van Save the Children gaan wel door met het verlenen van noodhulp. Save the Children is ook nog de enige internationale hulporganisatie in het vluchtelingenkamp Al-Hol, waar ook Nederlandse moeders en kinderen zitten die gelieerd zijn aan IS. Het is op dit moment onmogelijk te voorspellen hoe deze situatie zich ontwikkelt.

Situatie in Noordoost Syrië verslechtert
14 oktober 2019 - Onze lokale Save the Children collega's proberen zoveel mogelijk kinderen en hun families van hulp te voorzien. Sinds het Turkse leger het noordoosten van Syrië is binnen gevallen zijn circa 210.000 mensen op de vlucht geslagen. Zij vinden vooralsnog onderdak in scholen en andere openbare gebouwen, of bij familie of bekenden.