Hoe is het er nu?
Actievoorzitter Marinus Verweij is trots dat de Nederlandse bevolking zo een mooie bijdrage heeft gerealiseerd: “De hulpverlening is in volle gang, de economie en markten functioneren weer en de bewoners werken zelf hard aan het herstel. De lokale hulpverleners en getroffenen geven aan dankbaar te zijn voor de steun uit Nederland.”
De overheid in Indonesië heeft veel ervaring met grote rampen en inmiddels veel kennis over hoe hiermee om te gaan. Beide factoren helpen bij een sneller herstel. In afgelegen dorpen gaat het herstel soms nog langzaam vanwege de kapotte infrastructuur en hernieuwde aardverschuivingen in het regenseizoen. Het aantal mensen in kampen neemt af, maar een deel van de bewoners van de kustgebieden waar de tsunami toesloeg en de gebieden waar aardvervloeiingen plaatsvonden woont nog in tentenkampen. Zij mogen niet meer terug naar hun oude huis of wat daarvan over is, omdat het gevaar op herhaling te groot is. Het opkopen van land en organiseren van eigendomsrecht en huisvesting voor deze mensen is een grote uitdaging en tijdrovend proces voor de overheid.
Wat gebeurt er de komende tijd?
De komende tijd komt de focus vooral te liggen op economische wederopbouw: het herstel van levensonderhoud, vergroten van de weerbaarheid tegen klimaatverandering en toekomstige natuurrampen en het versterken van de lokale noodhulpcapaciteit en structuren. Ook worden een aantal water, sanitatie en hygiëne projecten vervolgd, wordt er verder gebouwd aan tijdelijk en semipermanent onderdak en ontvangen gezinnen financiële steun en voorlichting om hun huis aardbevingsbestendig terug te bouwen.
Aan de actie voor Sulawesi doen negen van de elf organisaties achter Giro555 mee: CARE Nederland, Cordaid, ICCO/Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International Nederland, Save the Children, UNICEF Nederland, World Vision.