11.000 Syrische kinderen in nood in vluchtelingenkampen Idlib

Zeker 11.000 Syrische kinderen in vluchtelingenkampen in Idlib bevinden zich in erbarmelijke omstandigheden. Door overstromingen, kou en het voortdurende geweld in de Syrische provincie lopen zij grote risico’s.

"De omstandigheden in de kampen en nederzettingen waar ontheemde kinderen leven zijn ellendig”, vertelt Sonia Khush, directeur van Save the Children Syrië. “Gezinnen wonen in flinterdunne tenten of half afgebouwde huizen die niet bestand zijn tegen hevige regen en vrieskou. Vooral ondervoede en jonge kinderen zijn daardoor bijzonder vatbaar voor ziektes."
 
Ziektes door gebrek aan hygiëne
"Bij de door Save the Children ondersteunde gezondheidsposten in het gebied zien we veel kinderen en volwassenen met oor-, oog- en luchtweginfecties; aandoeningen die vaak voorkomen op plekken waar mensen dicht op elkaar leven en de hygiëne te wensen overlaat. Ook bloedarmoede komt vaak voor, doordat kinderen en zwangere vrouwen geen toegang hebben tot voedzaam eten."

"We slapen op de vloer"
De 10-jarige Maher (niet zijn echte naam) vluchtte vorig jaar uit het zuiden van Syrië naar een kamp in Idlib. Hij vertelt over de omstandigheden waaronder hij nu leeft: "We slapen op de vloer, terwijl het 's nachts zo koud is. Toen het zo hard regende, hebben we onze tenten naar hoger gelegen plekken verhuisd. Daar maakten we een vuur om ons aan te warmen, maar tevergeefs. Alles overstroomde.” 

Doodgevroren
In voorgaande jaren zijn er zelfs jonge kinderen in de kampen doodgevroren. Deze winter is de kans daarop nog groter. Alleen al in het afgelopen jaar zijn er 1,5 miljoen ontheemden bijgekomen, maar onderdak, dekens en brandstof voor verwarming zijn schaars. Door een toename van het geweld in de afgelopen weken is de hulpverlening in sommige gebieden vertraagd. Save the Children verstrekt zo snel mogelijk plastic zeil, dekens, slaapmatten en toiletartikelen zoals zeep en handdoeken aan getroffen families.
 
Ook in buurland Libanon lijden Syrische vluchtelingen onder de vrieskou, overstromingen en sneeuwstormen. Onze medewerkers helpen families om hun onderkomens te versterken en het hoogwater te verwijderen.