Nederlandse Overheid: Jouw T-shirt mag niet door kinderhanden worden gemaakt

Kinderen mogen niet werken, zij hebben het fundamentele recht om naar school te gaan. Iedereen is het hier wel over eens, maar gebeurt er ook iets om het echt te voorkomen?

Wet Zorgplicht Kinderarbeid

Op 15 mei 2019 was het zover; de Eerste Kamer stemde in met de Wet Zorgplicht Kinderarbeid. Dat betekent dat bedrijven verplicht zijn om te onderzoeken of er kinderarbeid in hun productieketen voorkomt. Als dat zo is, moeten er stappen worden gezet om dit te voorkomen. Voordat deze wet werd aangenomen werden bedrijven hierover geadviseerd, maar werden zij niet verplicht om kinderarbeid in hun keten te voorkomen. Met de nieuwe wet dus wel.

 

Hoop voor 152 miljoen kinderen

De omvang van kinderarbeid wereldwijd is enorm; 152 miljoen kinderen werken in plaats van dat ze in de schoolbanken zitten. Veelal onder erbarmelijke omstandigheden. De VN-landen hebben eerder afgesproken dat zij kinderarbeid voor 2025 volledig uit willen bannen. Deze aangenomen wet is een belangrijke stap om dit te realiseren. Nederland loopt hierin voorop en daar zijn we trots op.

 

Adviseren van politiek en bedrijven

Save the Children strijdt al sinds haar ontstaan in 1919 tegen kinderarbeid en voor onderwijs voor alle kinderen ter wereld . Bedrijven zullen dus aan de bak moeten en manieren moeten gaan vinden om hun productieketen kinderarbeidvrij te maken. Save the Children ondersteunt bedrijven hierin en biedt onze expertise aan de Tweede en Eerste Kamer aan bij het opzetten van regelgeving rondom deze nieuwe wet..

Help ons hierbij en steun Save the Children nu!

Doneer!