Ebola bedreigt toekomst van miljoenen kinderen

De gevolgen van de ebolacrisis zijn desastreus voor kinderen, stelt kinderrechtenorganisatie Save the Children. Nu het aantal besmettingen elke dag toeneemt, is het bittere noodzaak om snel het tij te keren. Anders betalen de kinderen de hoogste prijs, aldus Save the Children. 

Ebola eist niet alleen een zware tol van de mensen die besmet raken, maar de destructieve invloed van het virus werkt verder door in alle facetten van de maatschappij. Zo staan de al kwetsbare gezondheidsvoorzieningen in de getroffen landen onder enorme druk; zijn de meeste vaccinatieprogramma's voor kinderen stil komen te liggen en overlijden kinderen aan ziekten die onder normale omstandigheden vrij eenvoudig behandeld kunnen worden. Zwangere vrouwen kiezen er noodgedwongen voor om thuis te bevallen in plaats van onder begeleiding van deskundige hulp, met alle risico’s van dien. En aangezien de scholen al wekenlang gesloten zijn, staat het leerproces van kinderen stil. 

Save the Children werkt met ruim 3.000 voornamelijk lokale medewerkers aan de frontlinie van het virus in West-Afrika door behandel- en zorgklinieken op te zetten. Deze centra staan dicht bij de gemeenschappen zodat patiënten snel geïsoleerd kunnen worden. Gezondheidswerkers geven op grote schaal voorlichting over preventie en ook via radio, posters en flyers wordt voorlichting gegeven. Er is speciale zorg voor weeskinderen en psychosociale hulp voor herstelde patiënten. Save the Children ondersteunt de overheid bij het op gang brengen van de reguliere gezondheidszorg en werkt samen aan oplossingen om kinderen toch onderwijs te bieden, bijvoorbeeld via de radio.  

Save the Children geeft aan dringend meer geld nodig te hebben om meer zorg- en behandelcentra op te zetten, voorlichting over preventie op te schalen, besmettingshaarden te identificeren, het toenemende aantal weeskinderen op te vangen en om voorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs te herstellen. Help mee, doneer nu.