Familie drama's door ebola

De ebola-uitbraak is inmiddels gespreksonderwerp van de dag. Minstens 7.470 mensen zijn besmet en in de hele regio zijn er meer dan 3.431 sterfgevallen bekend. In Sierra Leone raken elk uur 5 mensen besmet met het virus. Voor mensen in het getroffen gebied gaat ebola niet over cijfers, maar om persoonlijke tragedies. Mensen raken geliefden kwijt aan de ziekte of ontberen in isolement de liefde en zorg die zij zo hard nodig hebben omdat ze zelf ziek zijn.

Sam is drie jaar oud en woont in het afgelegen district Kailahun in het oosten van Sierra Leone. Dit gebied wordt  zwaar getroffen door de ebola uitbraak. 
Toen Sam’s moeder besmet raakte met het ebolavirus, bracht zij Sam en zijn broertje Peter direct naar een behandelcentrum voor onderzoek. Beide broers hadden geen symptomen van het virus en werden overgebracht naar een zorgcentrum van Save the Children. 

Vooral Sam was flink verzwakt en mager toen hij aankwam. Toen hij ook last kreeg van zijn keel, waren de gezondheidswerkers in het centrum direct alert en zorgde ervoor dat hij de juiste medicatie kreeg.  
Sam’s jongere broertje Peter had helaas niet zoveel geluk. Hij bleek toch besmet te zijn met het virus en stierf binnen enkele dagen. 

Toch is er ook nog een beetje goed nieuws in dit familiedrama: Sam’s moeder is volledig aan het herstellen. Ze woont nu met Sam in het zorgcentrum waar ze zelfs al in staat is om anderen te helpen. 
Tot op heden is er geen ebola vastgesteld bij Sam, maar hij en zijn moeder moeten 21 dagen wachten – dit is de maximale incubatietijd – totdat ze dit zeker weten. 

Ondersteuning is van vitaal belang 
Dankzij het zorgcentrum kreeg Sam de zorg die hij nodig had tijdens een uiterst traumatische ervaring. Helaas is dit een van de weinige actieve zorgcentra in Sierra Leone. Er wonen 2,5 miljoen kinderen onder de 5 jaar in dit door ebola getroffen gebied die het risico lopen om besmet te raken of om (een van) hun ouders te verliezen aan deze vreselijke ziekte. Soms lijkt het alsof we deze uitbraak niet kunnen stoppen, maar de situatie van Sam laat zien dat we wel degelijk een verschil kunnen maken! 

Bewustmaking en educatie 
Het is van cruciaal belang dat de bevolking voorlichting krijgt over de wijze van verspreiding om dit virus te voorkomen. Hiervoor is voldoende getraind personeel nodig. Sam’s moeder herkende direct de symptomen toen ze ziek werd en wist waar ze naartoe moest gaan. Hiermee heeft ze het leven van een van haar zonen kunnen redden. Save the Children wil dat veel meer moeders in staat zijn om hun kinderen te beschermen. Hiervoor hebben we al meer dan 3.000 gezondheidsmedewerkers getraind. Zij gaan van huis tot huis om de bevolking uit te leggen hoe besmetting te voorkomen is. Daarnaast hebben we behandel- en zorgcentra opgezet in Liberia. Tot nu toe hebben we meer dan 265.000 mensen bereikt in vier landen. Maar we moeten nog veel meer doen om de verspreiding van het verschrikkelijke ebola virus te stoppen. Steun ons en doneer nu.

Klik hier voor meer informatie over het Ebola virus