Historische dag voor kinderrechten

Vandaag werd bekend dat Malala Yousafzai samen met Kailash Satyarthi de Nobelprijs voor de Vrede 2014 gewonnen heeft. Save the Children feliciteert beiden en noemt de toekenning van de Nobelprijs aan de 17 jarige Malala een historische dag voor kinderrechten. Op dit moment zijn vele kinderen wereldwijd verstoken van onderwijs door oorlog, aanvallen op hun scholen of doordat hun sekse hen onderwijs verbiedt. Medeprijswinnaar Malala vertegenwoordigt de stem van miljoenen kinderen die vragen om goed onderwijs. De andere prijswinnaar Kailash Satyarthi verdedigt de rechten van kinderen die uitgebuit worden door kinderarbeid of kinderhandel.

Deze prijs is een sterke boodschap aan iedereen die opstaat tegen geweld, discriminatie en andere wreedheden tegen kinderen, vooral diegenen die vechten voor hun rechten. Hun stemmen zijn cruciaal. Deze Nobelprijs maakt dat kinderrechten en de stem van kinderen – hun roep om het recht om te leren – door alle hoeken van de wereld klinkt. Malala, die weigerde onderdrukt te worden door extremisme en discriminatie, is een bron van inspiratie voor alle kinderen, vooral meisjes, wereldwijd die niets liever willen dan leren en zich ontwikkelen.

Save the Children zet zich al jarenlang in voor kinderen, en specifiek voor jonge meisjes, in bijvoorbeeld Pakistan, het geboorteland van Malala. Samen met het ministerie van Onderwijs in de provincie Baluchistan traint de kinderrechtenorganisatie leerkrachten en begeleidt hen op het gebied van leermethoden, persoonlijke vaardigheden en kinderrechten. Daarnaast verbetert Save the Children de leefomstandigheden van kinderen door hun kennis op het gebied van gezondheid en hygiƫne te vergroten. Hierdoor hebben ruim 280.000 kinderen, waaronder meer dan 130.000 meisjes voor wie dit zeker niet vanzelfsprekend is, de kans op een betere toekomst.
Volgende week brengt de minister van Onderwijs van Baluchistan een bezoek aan Save the Children in Nederland.