Honger dreigt voor 2,5 miljoen Zuid-Soedanese kinderen

Zuid-Soedan bevindt zich op de drempel van een hongersnood. Voor 2,5 miljoen Zuid-Soedanese kinderen dreigt een gebrek aan voedsel en zonder directe opschaling van humanitaire hulp lopen 50.000 kinderen onder de vijf jaar grote kans om te overlijden aan ondervoeding..

Door het geweld hebben boeren hun akkers niet in kunnen zaaien. Nu het regenseizoen is losgebarsten, is deze mogelijkheid ook vrijwel verkeken. Dit betekent dat er in september te weinig oogst zal zijn om alle monden te voeden. De voedselprijzen zijn torenhoog en door het wegvallen van werkgelegenheid kunnen veel mensen groente, fruit en graan niet meer betalen. 

Nu al is een kwart van de kinderen ondervoed en dit aantal zal sterk oplopen de komende periode. Regen maakt wegen en landingsbanen onbegaanbaar, waardoor voedselhulp nauwelijks de zwaarst getroffen plekken kan bereiken. 

De crisis beperkt zich niet alleen tot Zuid-Soedan, maar spreidt zich uit over de regio. De instroom van vluchtelingen uit Zuid-Soedan zorgt voor een enorme druk op de faciliteiten in buurlanden Oeganda, EthiopiĆ«, Soedan en Kenia. 

De dreiging van honger en ondervoeding waaiert uit naar deze landen, waar kinderen moeten zien te overleven op boombladeren en -wortels. Diarree is voor de door ondervoeding verzwakte kinderlijfjes potentieel dodelijk. Zonder directe humanitaire hulp lopen tienduizenden kinderen het risico om door honger om te komen.