Ingestorte gezondheidszorg in Syrië bedreigt miljoenen kinderlevens

Door de volledig versplinterde gezondheidszorg in Syrië zijn artsen en verpleegkundigen genoodzaakt om op brute wijze medische handelingen te verrichten. Door de uitbraak van epidemieën worden miljoenen kinderen blootgesteld aan dodelijke ziektes. Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport van Save the Children, “De vernietigende gevolgen van drie jaar oorlog op de gezondheid van Syrische kinderen”.

In Syrië is 60% van de ziekenhuizen verwoest of beschadigd. Bijna de helft van de Syrische artsen zijn zelf het land ontvlucht: in Aleppo, een stad waar 2.500 artsen behoren te werken, zijn er nog maar 36 over. Ook het merendeel van de verpleegkundigen en ander medisch personeel is omgekomen, gevangen genomen of gevlucht. Ruim 90% van de ambulances is beschadigd, gestolen of verwoest.

Het rapport beschrijft de consequenties van de ingestorte gezondheidszorg in Syrië: kinderen sterven niet alleen aan het geweld in hun land, maar ook aan ziektes die eenvoudig te voorkomen of genezen zijn. Huiveringwekkende getuigenissen vertellen o.a. over:

  • De amputatie van ledematen bij kinderen omdat ziekenhuizen de noodzakelijke middelen om verwondingen te behandelen niet meer hebben;
  • Pasgeboren baby’s die overlijden in de couveuse tijdens stroomstoringen;

Woordvoerder Marinke Ros van Save the Children: “Kinderen in Syrië hebben te maken met barbaarse omstandigheden in de gezondheidszorg. Een dokter vinden is al een moeilijke opgave, laat staan een die beschikt over de noodzakelijke apparatuur en medicatie. De wanhopige noodgrepen die medisch personeel moet uithalen om kinderen in leven te houden zijn steeds aangrijpender.”

Tweehonderdduizend Syriërs zijn gestorven aan ziektes als kanker, astma en diabetes die onder andere omstandigheden behandeld hadden kunnen worden. Ook diarree en longontsteking zijn potentieel dodelijk geworden. Dit aantal is het dubbele van het aantal mensen dat door geweld is gekomen. Velen van hen zijn kinderen.

Een van de meest zorgwekkende conclusies van het rapport is dat de terugkeer van dodelijke en verminkende ziektes zoals polio en de mazelen dreigt. In 2010 werden in Syrië 26 gevallen van mazelen gerapporteerd gedurende het hele jaar. In de eerste week van 2014 werden alleen al in het noorden van het land 86 gevallen gemeld van kinderen onder de 5 jaar. Ook zijn inmiddels enkele gevallen van polio geregistreerd.

Een Syrische arts vertelde Save the Children: “Elke dag komen gewonde kinderen binnen met zware brandwonden en botbreuken. Ze hebben gecompliceerde operaties nodig, maar in ons kleine ziekenhuis hebben we hier niet de capaciteit voor. In sommige gevallen hebben we hun ledematen moeten amputeren om hun leven te redden. Anders waren ze doodgebloed.”

Save the Children roept alle partijen op om de door de Veiligheidsraad unaniem aangenomen resolutie die humanitaire toegang ogenblikkelijk mogelijk maakt, ook daadwerkelijk uit te voeren. Hiermee krijgen kinderen en hun families wederom toegang tot vaccinaties, voedsel, schoon drinkwater, medicijnen en medische zorg.