Overstromingen Balkan vormen groot gevaar voor de volksgezondheid

De situatie in Bosnië en Herzegovina en Servië is zeer alarmerend. Met naar schatting twee miljoen getroffenen, waarvan meer dan 500.000 nog kind, is dit de ergste natuurramp ooit in de Balkan. De situatie dreigt te escaleren tot een ernstige crisis in de volksgezondheid.

Een team van Save the Children was getuige van de overstromingen in Bosnië en Herzegovina. Deze ooggetuigen melden dat hele dorpen zijn verwoest door aardverschuivingen en de infrastructuur volledig is vernietigd.

“Steden en dorpen zijn onherkenbaar geworden doordat ze bedekt zijn met modder, omgevallen bomen en afval” zegt Ahmed Pjano, programma directeur Save the Children in noordwest Balkan. “Gezinnen zijn gevlucht naar hoge gebouwen en de zolders van hun huizen. Ze hebben in één nacht al hun bezittingen verloren en weten niet wanneer hun leven weer normaal zal zijn. Iemand beschreef de situatie als ‘het einde van de wereld’. Iedereen probeert met man en macht de wegen vrij te maken, maar het zal nog dagen duren voordat het water weer een beetje is gezakt en gebieden weer toegankelijk zijn. Daarnaast is het risico om infecties en besmettelijke ziektes op te lopen enorm hoog.” 

Save the Children is ter plekke in de twee landen en reageert op de noodsituatie door het verstrekken van levensreddende hulp. We bieden reddingmateriaal en helpen met de evacuatie van duizenden kinderen en hun families. De ramp zal zeker gevolgen hebben voor de regio, waardoor de situatie in de door oorlog verwoeste landen nog verontrustender zal worden.