Save the Children medeondertekenaar verklaring gericht op nieuwe ontwikkelingssamenwerking

Vandaag tekenen minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Pim Kraan (directeur Save the Children) en met hen bijna 60 bedrijven en maatschappelijke organisaties een verklaring waarmee zij zich committeren aan meer samenwerking en inzet voor het behalen van de nieuwe ontwikkelingsdoelen.

Deze ‘charter’ over de inzet van het bedrijfsleven, maatschappelijk middenveld en cross-sectorale partnerschappen in de Post-2015 agenda is een initiatief van de Worldconnectors*, in samenwerking met DSM, NCDO, True Price en VNO-NCW. Bijna 60 Nederlands bedrijven en maatschappelijke organisaties – waaronder DSM, Philips, Unilever, AkzoNobel, Friesland Campina, ABN AMRO, ASN Bank, Tony’s Chocolonely, maar ook collega's zoals ICCO, Hivos en Oxfam Novib – tekenen de verklaring.
 
Volgend jaar lopen de 8 VN Milleniumdoelen, gericht op o.a. armoedebestrijding en het tegengaan van kindersterfte af. De Milleniumdoelen bepalen sinds 2000 de internationale ontwikkelingsagenda. Intussen is de wereld veranderd met nieuwe opkomende economie├źn en sterkere samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Bij de Verenigde Naties wordt momenteel onderhandeld over de wijze waarop hier rekening mee moet worden gehouden bij de vaststelling van de post-2015 ontwikkelingsagenda.
 
De deelnemers aan dit initiatief, waaronder Save the Children, vinden dat bedrijven en NGO’s (non gouvermentele organisaties) een belangrijke rol moeten spelen in duurzame ontwikkeling en ondertekenen daarom deze verklaring. Deze beschrijft wat bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen bijdragen en committeert ondertekenaars aan het ondernemen van gezamenlijke actie in de vorm van cross-sectorale partnerschappen. Hiermee geeft Nederland een sterk signaal af dat samenwerking tussen verschillende sectoren mogelijk is. Nederland neemt hiermee een voortrekkersrol in de wereld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gebruikt dit signaal bij de onderhandelingen binnen de VN.
 
Onlangs verscheen in het Financieel Dagblad een interview met directeur Pim Kraan over zijn visie op samenwerkingen tussen Save the Children en het bedrijfsleven. Pim Kraan: “De wereld krijgt onvermijdelijk te maken met extreem weer, frequentere rampen, mislukte oogsten en conflicten over voedsel en grondstoffen. Die wereld is de toekomst van onze kinderen. Daarin zullen zij consument, werknemer, ondernemer of bestuurder zijn. Om de sociale licentie voor ondernemen te behouden, is samenwerking met NGO’s als Save the Children nodig om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Immers, ondernemen doe je niet zonder je omgeving in ogenschouw te nemen.” Download de volledige tekst.
 
 
*De Worldconnectors vormen een netwerk van opinieleiders uit de politiek, media, overheid, wetenschap, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, inclusief jongeren en spiritueel leiders. Zij ontwikkelen vanuit deze verschillende perspectieven nieuwe strategie├źn voor en visies op internationale vraagstukken. Hun werk wordt mogelijk gemaakt door NCDO