50.000 mensen in Nepal geholpen

Twee weken na de verwoestende aardbeving in Nepal is het nog steeds moeilijk om alle slachtoffers te bereiken. Toch heeft Save the Children 50.000 mensen kunnen voorzien van tentzeilen, keukengerei en (baby)dekens. Ook helpen we kinderen hun trauma’s te verwerken en zorgen we ervoor dat ze zo snel mogelijk weer naar school kunnen.  
 

Hulpverleners van Save the Children zijn actief in de districten Sindhupalchok, Ghorka, Dhading en Nuwakot. Hoewel veel wegen in Nepal verwoest zijn en het daardoor moeilijk is om de hulpgoederen naar de getroffen bevolking te brengen, hebben we op verschillende plekken tentzeilen, dekens en keukengerei kunnen afleveren. Ook hebben we babykleertjes, dekens en zeep uitgedeeld. We blijven proberen om ook de meest afgelegen plekken te bereiken, want we kunnen de 320.000 kinderen die noodgedwongen op straat leven niet in de kou laten staan.

In heel Nepal zijn 284.455 huizen totaal verwoest en nog eens 234.102 huizen zwaar beschadigd. Ook veel schoolgebouwen zijn ingestort. Alleen al in Ghorka is 90% van alle scholen verwoest, waardoor 75.000 kinderen niet naar school kunnen. Zoals de 7-jarige Sona: “Ik mis mijn vriendinnen. Ik wil dolgraag weer naar school, maar ik heb geen idee wanneer dat weer kan.” Save the Children doet er alles aan om zo snel mogelijk te zorgen voor noodlokalen of de reparatie van schoolgebouwen. Het is belangrijk dat kinderen snel in de schoolbanken terugkeren, zodat ze hun normale leven weer kunnen oppakken en met leeftijdsgenoten over hun ervaringen kunnen praten.

Ook de veilige speelplekken die wij hebben ingericht voor kinderen, helpen om het trauma van de aardbeving te verwerken. “Mijn 4-jarige dochter Rubieshna heeft na de aardbeving twee dagen lang nauwelijks geslapen en gegeten. Ze was alleen maar aan het huilen en bibberen en wilde niet meer praten”, vertelt de 27-jarige Sanjiv. “Nu ze overdag wordt opgevangen in de veilige speelruimte, gaat het een stuk beter met haar. Gisteren kreeg ik haar bijna niet mee naar huis, zo leuk vindt ze het.”