Aantal minderjarige vluchtelingen verdubbeld

Het aantal kinderen dat zonder ouders vanuit het Midden-Oosten en Afrika naar Europa komt is verdubbeld sinds vorig jaar. Sinds 1 januari zijn er al 521 alleenstaande kinderen aangekomen.

Het verhaal van Ismail
Ismail is een tiener uit Somalië die zonder ouders naar Europa is gevlucht. Hij is gearriveerd in Lampedusa samen met 250 andere migranten. Zijn moeder, twee zussen en vijf broers heeft hij achter moeten laten in Somalië.

“Ik ben met de bus naar Hargeysa gegaan waar ik mensen heb ontmoet die me konden vertellen hoe ik in Ethiopië kon komen. Gelukkig is het me gelukt om zonder problemen de grens over te steken naar Addis Ababa. Daar werd ik benaderd door mensenhandelaars die me aanboden om mee te reizen naar Tripoli in ruil voor $4700 die mijn moeder me zou moeten toesturen als ze eenmaal het nieuws had gehoord dat ik in Libië was aangekomen. De mensenhandelaars hebben onderweg zes vrouwen, die net als mij naar Europa reisde, verkracht. “Ik moest mijn moeder vertellen dat als ze niet zou betalen ik gedood zou worden”.

Ismail en zijn medereizigers voeren ruim 12 uur vanuit Libië toen de motor stuk ging. Ze waren erg bang om dood te gaan. Gelukkig werden ze op tijd gevonden door een vissersboot die hen meenam naar de Italiaanse kust.

“Ik wil heel graag in Italië blijven. De mensen zijn hier aardig en geven me de hulp die ik nodig heb. Mijn familie is blij dat ik veilig ben in Italië. In Somalië heb ik zeven jaar gestudeerd. Daarna konden mijn ouders mijn studie niet meer betalen en moest ik stoppen. Ik hoop dat ik hier ooit weer naar school kan en weer kan voetballen. Ik wil net zo goed worden als Zambrotta en Fabio Grosso!”

Wat doet Save the Children
Save the Children helpt kinderen zoals Ismail die alleen of met meerdere familieleden aankomen in Italië. We identificeren de behoefte van de kinderen en verwijzen ze door naar gespecialiseerde medewerkers en/of andere organisaties. Daarnaast kijken we of we kinderen kunnen herenigen met familieleden die in Italië of in andere Europese landen wonen.