Bezoek Haïti

Save the Children implementeert op Haïti een innovatief lesprogramma voor kleuters en leerlingen van de basisschool. De uitvoering van dit lesprogramma wordt mogelijk gemaakt door een donatie van een grote sponsor.

Het programma houdt in dat de leerlingen vanaf het kleuteronderwijs les krijgen in de lokale taal Creool (Kreyòl) en geleidelijk Frans leren. Voorheen was dit alleen Frans. Thuis horen en praten de kinderen alleen Creool en daardoor snappen de leerlingen vaak overdag niet waar het over gaat op school. Ze lopen hierdoor achterstand op.

Het lesprogramma wordt sinds een half jaar op 34 scholen uitgevoerd. Er is enorme vooruitgang te zien in de resultaten van de kinderen en de betrokkenheid van ouders bij het onderwijs van hun kinderen. Ook tonen de kinderen meer betrokkenheid bij de lessen en gaan ze met meer enthousiasme naar school.

Een onderdeel van de afspraak met de sponsor was een werkbezoek van een vertegenwoordiging van het bedrijf. Na een uitgebreide selectieprocedure mocht een zevental medewerkers van deze multinational mee op een werkbezoek.

Dat bezoek heeft de afgelopen week plaatsgevonden en was een enorm succes. In Port au Prince bezocht de groep een aantal scholen. De groep ontmoette kinderen en had gesprekken met schooldirecteuren en leraren.  Uit deze gesprekken bleek het enorme enthousiasme en waardering voor dit project. De medewerkers hebben met eigen ogen de scholen van Save the Children kunnen zien en ze hebben het hele team van Save the Children in Haïti ontmoet en gesprekken met ze gehad.

Ze waren erg onder de indruk van de professionaliteit van de organisatie en van de betrokkenheid en deskundigheid van alle medewerkers. Het land, de armoede, de weerbaarheid en de kracht van de bevolking heeft een onuitwisbare indruk op deze zakenmensen achtergelaten.

Ze hebben het project en Save the Children in hun hart gesloten.