Een catastrofale ramp op Vanuatu

De afgelegen eilandengroep Vanuatu is zwaar getroffen door de cycloon Pam. Huizen en elementaire voorzieningen zijn verwoest of beschadigd en meer dan 260.000 mensen hebben dringend hulp nodig. Save the Children doet er alles aan om ook deze gebieden te bereiken en van hulp te voorzien en stelt direct €25.000 euro beschikbaar voor noodhulp.

De Verenigde Naties hebben deze storm betiteld als de zwaarste ramp ooit in dit gebied. De schade in de hoofdstad en dichtbevolkte gebieden wordt langzaam zichtbaar, maar veel van de afgelegen eilanden zijn nog niet bereikt. Honderden huizen zijn volledig weggevaagd en families verblijven in tijdelijke opvangcentra, ingericht in scholen en gebouwen die nog deels overeind staan. Velen van hen zijn afhankelijk van de landbouw en zijn hun waardevolle gewassen en oogst kwijt. Inmiddels beweegt een tweede cycloon, Nathan, richting het getroffen gebied en zal dit naar verwachting binnen een aantal dagen bereiken.

Save the Children is al ruim 25 jaar actief in Vanuatu om de lokale overheden en bevolking te helpen zich voor te bereiden op rampen als deze. Ter voorbereiding zijn reeds ingerichte opvangcentra bezocht en werd actief geholpen bij de voorbereiding op de huidige noodsituatie, bijvoorbeeld door de aanleg van watervoorraden, het afsluiten van ramen en het beschikbaar maken van voldoende sanitaire voorzieningen. Nu de storm is gaan liggen, zijn we direct gestart om de nodige hulp te bieden aan alle getroffen gezinnen.

Save the Children in actie
De volledige omvang van de ramp was is nog niet inzichtelijk, desondanks hebben we direct een toezegging van €25.000 gevraagd uit ons KinderNoodhulpFonds Met deze bijdrage werken onze collega’s keihard om de getroffen mensen in de meeste afgelegen en kwetsbare gebieden te bereiken. De komende dagen ligt onze focus op het verstrekken van schoon drinkwater en het verspreiden van de meest elementaire sanitaire voorzieningen. De eerste noodhulppakketten zijn al uitgedeeld.

Hoe het noodfonds kan helpen:
•         Met € 10,60 kunt u een tentzeil aanschaffen, welke zal worden uitgedeeld aan gezinnen die geen onderdak meer hebben
•         Met € 35 kunt u een kookunit aanschaffen, waarmee gezinnen voedsel kunnen bereiden. In een kookunit zitten onder andere pannen, bestek, bekers en borden.
•         Met € 50 kunnen wij een gezin van een noodhulppakket voorzien. Deze pakketten bevatten onder andere matrassen, dekens en jerrycans om drinkwater in op te slaan.

Bedankt voor uw hulp!
Vanuatu ligt in puin en herstel gaat veel tijd kosten. Help ons de inwoners van Vanuatu weer een toekomst te geven! Doneer nu <link>