Kinderen Zuid-Soedan groeien op in uitzichtloosheid

Zuid-Soedan maakte zich op 9 juli 2011 los van Soedan. Na vier jaar onafhankelijkheid lijkt de situatie in Zuid-Soedan 'compleet uitzichtloos'. Het jongste land ter wereld wordt sinds december geteisterd door een burgeroorlog. Vredesbesprekingen zijn vastgelopen. Honderdduizenden Zuid-Soedanezen zijn gevlucht naar buurlanden en miljoenen worden met honger bedreigd. Veel kinderen groeien op in een wereld die slechts bestaat uit geweld en angst en lopen het risico te sterven aan ondervoeding.

Naast noodhulp om een hongersnood te voorkomen en de uitbraak van cholera tegen te gaan, hebben onderwijs en bescherming van kinderen topprioriteit, stelt Save the Children. Slechts 48% van de kinderen gaat naar school, zes procent volgt een beroepsopleiding.

Save the Children biedt meisjes de bescherming die ze hard nodig hebben. In veilige opvangplekken en tijdelijke scholen kunnen ze terecht om hun verhalen te delen, hun psychische trauma´s te verwerken en zich weer kind te voelen en te leren. Gemeenschapswerkers identificeren kwetsbare gezinnen, zoals kinderen die opgroeien zonder ouders of gezinnen bestaand uit alleen vrouwen en meisjes, en zorgen voor extra bescherming en ondersteuning.

Luister en kijk naar het verhaal van de 15 jarige Ayin uit Zuid Soedan, vier jaar geleden nog vol hoop maar inmiddels...