Ondervoeding dreigt voor 2,4 miljoen Syrische kinderen

Syrië is nu al vijf jaar in oorlog. Door het aanhoudende geweld ontstaat een groot voedseltekort. Daardoor lopen 2,4 miljoen kinderen onder de vijf jaar het risico om ondervoed te raken. Naast ondervoeding, is er amper toegang tot medische zorg en zijn scholen gesloten. Save the Children doet er, onder de moeilijke omstandigheden, alles aan om de kinderen te redden.

Kinderen dreigen ondervoed te raken
Door de bombardementen zijn huizen en winkels weggevaagd. Wegen zijn onbegaanbaar. Als er nog voedsel gemaakt kan worden, is het bijna onmogelijk om het te verspreiden. Tahini* vertelt: “Het waren moeilijke tijden, mijn man en zoon Wael* moesten uren wachten op een brood.” Die ochtend werd het centrum en de bakkerij gebombardeerd. Wael kwam om het leven en haar man raakte verlamd. “Ik kon het niet geloven. Hoe kan iemand een bakkerij bombarderen? Het waren gewoon hongerige mensen, wachtend op een brood. Dit heeft toch niets met de oorlog te maken! En ik… ik was drie maanden zwanger. En doodongelukkig.”

Zes maanden later kwam Ibrahim* ondervoed ter wereld. Zijn moeder Tahini* maakte zich grote zorgen en bracht hem naar een kliniek van Save the Children in het noorden van Syrië. “Gelukkig is Ibrahim, nu 4 maanden, weer aangesterkt”, vertelt directeur Pim Kraan van Save the Children Nederland. “Maar het beeld van dat broodmagere mannetje bij binnenkomst in de kliniek, blijft op je netvlies gebrand staan. Zeker als je bedenkt dat hij niet de enige is: 2,4 miljoen Syrische kinderen hebben dringend hulp nodig.” 

Medische zorg is beperkt
Behalve een gebrek aan voedsel, is er ook een groot tekort aan medische zorg. Personeel is het land ontvlucht, gebouwen zijn onherstelbaar beschadigd en medicijnen ontbreken. Dokter Maher* is de enige kinderarts in een ziekenhuis dat een jaar geleden door Save the Children is geopend. “Per dag zie ik ongeveer 80 patiënten. Dat is eigenlijk te veel voor een persoon, maar ik doe wat ik kan.”  

Scholen worden gesloten
Ook scholen zijn het doelwit. In Noord-Syrië is de school van Rami* (9) en Maha* (10) drie keer gebombardeerd. Save the Children heeft de school twee keer hersteld, maar na de derde keer was het te onveilig en is de school gesloten. Om de lessen van de kinderen toch door te laten gaan, hebben onze medewerkers een andere locatie gevonden. 

Save the Children redt Syrische kinderen 
Save the Children ondersteunt vier klinieken en één ziekenhuis in het noorden van Syrië waar elke week circa 3.500 patiënten worden behandeld. Ook hebben we 11 voedingscentra opgezet waar kinderen met ondervoeding worden geholpen. Daarnaast verstrekken we voedselpakketten en vouchers voor de aanschaf van gereedschap en zaden om de voedselproductie weer op gang te brengen. Tot nu toe hebben wij in Syrië 1,6 miljoen kinderen en hun familieleden geholpen aan voedsel, water, medische zorg, onderwijs en onderdak.   

We moeten kinderen helpen. Doneer nu zodat wij kinderen in Syrië eerste levensbehoeftes en een toekomst kunnen geven.