Reactie op voorstellen Europese Commissie voor opvang vluchtelingen

Save the Children verwelkomt de bereidheid van de Europese Commissie om te werken aan een gezamenlijke Europees antwoord op de stroom vluchtelingen die het Europese vasteland probeert te bereiken. Maar gezien het grote aantal vluchtelingen, inclusief kinderen, dat met gevaar voor eigen leven de oversteek waagt, zijn de huidige voorstellen niet toereikend. Europa moet meer doen om deze kwetsbare kinderen en volwassenen te beschermen.    

“De verantwoordelijkheid van de lidstaten begint al voordat migranten de grenzen van Europa bereiken. Die begint op de Middellandse zee, waar duizenden kinderen getuige zijn geweest van de dood van hun ouders, andere familieleden of vrienden,” aldus Pim Kraan, directeur van Save the Children.  

De Europese Commissie kwam vandaag met nieuwe voorstellen voor de humanere opvang van vluchtelingen. Daarnaast stelt de Europese Commissie voor het budget van de huidige operaties Triton en Poseidon te verdrievoudigen en het zoekgebied op de Middellandse Zee te vergroten. Save the Children is blij met deze aanpassingen. Tegelijkertijd blijven wij van mening dat alleen een echte search-and-rescue operation, een grootschalige reddingsoperatie op zee met een helder mandaat om actief op zoek te gaan naar vluchtelingen in nood, de huidige problemen kan oplossen.