Record aantal vluchtelingen - de helft is kind

Eind 2014 waren bijna 60 miljoen mensen gedwongen hun huis ontvlucht. Daarmee is de vluchtelingenstroom wereldwijd, als gevolg van oorlogen, conflicten en vervolging, nog nooit zo groot geweest, zo toont het rapport van de  Vluchtelingenorganisatie UNHCR. Een op de twee vluchtelingen of ontheemden wereldwijd is nog kind.

Aangrijpende tekeningen door Syrische kinderen
Elke dag ontvluchten 20.000 Syrische kinderen hun huis op zoek naar een veilige plek. Sinds het uitbreken van het conflict zijn inmiddels bijna 4 miljoen Syriërs op de vlucht geslagen, waarvan ongeveer de helft kind. In het kader van Wereld Vluchtelingendag (20 juni) lanceert Save the Children een website met een multimediale verzameling tekeningen die zijn gemaakt door Syrische kinderen. De tekeningen zijn door Save the Children verzameld op het Centraal Station van Milaan, de plek waar veel vluchtelingen onder schrijnende omstandigheden wachten op hun doorreis naar andere Europese landen.

Pim Kraan, directeur van Save the Children: “De tekeningen van deze kinderen vertellen verhalen over de verschrikkingen zij in hun vaderland en tijdens hun huiveringwekkende tocht naar veiligheid hebben meegemaakt. Medewerkers van Save the Children vangen deze getraumatiseerde kinderen op en bieden ze een luisterend oor en bescherming in dag- en opvangcentra zodat ze hun trauma's kunnen verwerken.”

“Syrische kinderen verwerken de verschrikkingen van de oorlog en hun vlucht naar Italië in aangrijpende tekeningen. Deze tekeningen vertellen het verhaal van alles wat de kinderen hebben meegemaakt, hun emotionele strijd, maar ook hoe ze terugkijken op hun land," zegt Vitorria Ardino, president van het Italiaanse Society for the Study of Traumatic Stress, die alle tekenening heeft bekeken en geanalyseerd. In 2014 arriveerden er 42.323 Syriërs in Italië, waaronder 10.965 kinderen.

Hoewel veel van de tekeningen angst en terreur ademen, zitten er ook duidelijke tekenen in van hoop voor de toekomst en dankbaarheid voor de ontvangen hulp. Save the Children roept iedereen op om te luisteren naar de boodschap van Syrische kinderen, zoals Khaleds tekening ‘Journey of Death’.