Save the Children geschokt door uitzetting Pakistan

Het is een zwarte dag voor de kinderrechten. Op donderdag 11 juni is het kantoor van Save the Children in Islamabad, de hoofdstad van Pakistan, op last van de Pakistaanse overheid gesloten. De Pakistaanse autoriteiten hebben Save the Children 15 dagen gegeven om het land te verlaten. Het hoofdkantoor van de hulporganisatie in Islamabad is verzegeld, alle spullen zijn in beslag genomen, de 1200 Pakistaanse medewerkers zijn naar huis gestuurd en buitenlandse werknemer moeten binnen vijftien dagen het land verlaten. 

Save the Children heeft voor deze actie geen toereikende verklaring ontvangen. Save the Children vecht het besluit van de Pakistaanse overheid op de hoogste niveaus aan en zet alles in het werk om zo snel mogelijk weer hulp te bieden aan kwetsbare kinderen. Pakistan heeft het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind geratificeerd en heeft zich daarmee verbonden aan de rechten van kinderen. De uitzetting van Save the Children is een directe schending van de rechten van kinderen. Berichten in de media, dat het kantoor in Islamabad in het weekend van 13 juni weer is geopend, klopten helaas niet. We zijn blij dat het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken op 24 juni 2015 heeft aangegeven dat het kantoor van Save the Children in Islamabad heropend gaat worden. Save the Children zal met de Pakistaanse autoriteiten overleggen over die toestemming en hoopt haar programma’s spoedig te hervatten.

Directeur Pim Kraan van Save the Children Nederland zegt dat de reden voor de uitzetting volstrekt onduidelijk is. "Wij kunnen er de vinger niet op leggen, het blijft gissen. Pakistan is een complex land met complexe problemen. Welke motivatie hier aan ten grondslag ligt, is op dit moment niet duidelijk." De hulporganisatie is al maanden in gesprek met de Pakistaanse regering. Kraan vervolgt: “Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar het welzijn van de kinderen voor wie wij werken en de veiligheid van onze medewerkers. Het afgelopen jaar bereikten we 4 miljoen kinderen in Pakistan met onze programma’s gericht op onderwijs, bescherming, gezondheidszorg, voedselzekerheid en levensonderhoud.

Hierin werken we nauw samen met de Pakistaanse overheid om de rechten van kinderen te versterken. Deze kinderen moeten het per vandaag voor onbepaalde tijd zonder onze steun doen en daar maken wij ons grote zorgen over”", zegt Pim Kraan. Save the Children is ’s werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie. Dit betekent dat wij onafhankelijk opereren van politiek, religie of andere gezindheid en het belang van kinderen en kinderrechten ten alle tijden voorop zetten.

Save the Children is sinds 1980 actief in Pakistan. De programma’s in Pakistan zijn de grootste van de Save the Children wereldwijd. Met steun uit Nederland hebben we grote veranderingen voor kinderen kunnen realiseren, met name op het gebied van onderwijs.