Tienduizenden kinderen op de vlucht in Zuid-Soedan

Het aanhoudende geweld in Zuid-Soedan heeft een enorme impact op de levens van kinderen. Tienduizenden kinderen zijn op de vlucht geslagen voor aanhoudende geweld. Save the Children ziet veel alleenstaande gevluchte kinderen. Op 17 augustus starten in EthiopiĆ« de vredesonderhandelingen tussen de president van Zuid-Soedan en rebellenleiders over een einde aan de oorlog. Save the Children dringt aan op een vredesbestand om het land verder te kunnen helpen op weg naar herstel.

Het huidige conflict ontstond in 2013 en heeft geleid tot 1,6 miljoen mensen die in eigen land op de vlucht zijn geslagen. Daarnaast zochten 600.000 mensen hun toevlucht in buurlanden als Kenia en Oeganda. Save the Children ziet uitzonderlijk veel alleenstaande gevluchte kinderen, zo’n 7.000 in Zuid-Soedan en 31.000 in de buurlanden. Ook heeft het aanhoudende geweld een enorme impact op de levens van kinderen: ruim 400.000 kinderen hebben school moeten verlaten en steeds meer kinderen leiden honger door mislukte oogsten en stijgende voedselprijzen. Een kwart miljoen kinderen is ernstig ondervoed.

Pim Kraan, directeur van Save the Children: “We maken ons grote zorgen om al die kinderen die door het aanhoudende conflict zonder ouders op de vlucht zijn geslagen in lange en verraderlijke reizen door Zuid-Soedan. Het conflict heeft een verwoestend en traumatiserend effect op ze omdat ze bloot staan aan geweld, mishandeling, uitbuiting en inlijving als kindsoldaat.”

Save the Children eist een onmiddellijk staakt-het-vuren door alle betrokken partijen en de ondertekening van een vredesakkoord. Save the Children eist toegang tot alle getroffen burgers en de vrijheid voor organisaties om hen onder andere voedselhulp te geven. En een onmiddellijk einde aan het brute geweld tegen kinderen en de ernstige schendingen van kinderrechten, met inbegrip van het ronselen van kindsoldaten en het sluiten van scholen.

Help de kinderen uit Zuid-Soedan en doneer.