Vijf jaar na de aardbeving: verhalen van de overlevenden

Op 12 januari 2010 sloeg voor vele Haïtianen het noodlot toe. De aardbeving die het eiland trof, verlamde de hoofdstad en naburige steden: 400.000 huizen en 5.000 scholen werden verwoest, 1,6 miljoen mensen werden dakloos en meer dan 230.000 mensen kwamen om het leven. Save the Children kon na de ramp direct noodhulp verlenen omdat wij al jaren actief waren op Haïti. In de nasleep van de ramp hebben wij meer dan 1 miljoen kinderen en volwassenen bereikt. Wij hebben hen voorzien van onderdak, gezondheidszorg, water- en sanitaire voorzieningen en onderwijs. Ook hebben we veel projecten uitgevoerd die zich richten op de bescherming van kinderen tegen uitbuiting en we heropenden en verbouwden scholen zodat die voortaan beter bestand zijn tegen natuurrampen.

Humanitaire hulp verlenen in Haïti - na zo’n immense ramp – bleek zeer ingewikkeld. . Haïti blijft een land vol uitdagingen maar in samenwerking met de overheid, lokale en internationale organisaties gaan we gestaag door met het bieden van hulp aan diegene die slachtoffer zijn geworden van de aardbeving.

Vandaag de dag voeren wij nog steeds grote projecten uit voor  de meest kwetsbare kinderen en hun families. Zo verbeteren we de gezondheid van mannen, vrouwen en kinderen door voorlichting te geven over hygiëne en voeding. We werken samen met de Haïtiaanse overheid en lokale gemeenschappen om ervoor te zorgen dat er op 100 scholen kwalitatief goed onderwijs wordt gegeven en wij proberen kinderen te beschermen tegen geweld, misbruik en uitbuiting.

“Toen ik in 2010, vlak na de aardbeving, aankwam in Haïti zag ik met name angst en ontzetting bij alle kinderen” aldus fotograaf Ricardo Venturi. Vijf jaar later is hij terug en heeft hij kinderen gedocumenteerd. Wil jij de verhalen lezen? Klik dan hier.