400 kinderen dood in Afghanistan

Bijna 400 kinderen gedood en nog eens 1.121 verminkt; dat is de trieste balans van de eerste zes maanden van 2016 in Afghanistan. In die periode viel het hoogste aantal burgerslachtoffers sinds de Verenigde Naties in 2009 aantallen in het land begon bij te houden. 

Volgens een recent rapport van de VN, was bijna een derde van alle burgerdoden of gewonden een kind. Het totaal aantal kinderen dat door het geweld gewond raakte of stierf, steeg met 18 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

“De bevindingen zijn schokkend, ze wijzen op een enorme achteruitgang in de situatie van kinderen”, zegt directeur Ana Locsin van Save the Children in Afghanistan. “Save the Children veroordeelt aanvallen op kinderen. We dringen er bij alle partijen op aan de bescherming van burgers, vooral kinderen, een prioriteit te maken. Kinderen zijn altijd onschuldige slachtoffers; ze zijn geen onderdeel van het conflict, ze horen beschermd te worden.” 

In Afghanistan vielen in de eerste helft van 2016 5166 doden en gewonden onder burgers, vier procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Meer dan 155.000 Afghanen raakten op drift, een stijging van tien procent. 

“Nog los van het overduidelijke risico dat kinderen lopen, leiden dergelijke aanvallen vaak tot trauma’s. Kinderen zien hun familieleden sterven of gewond raken. Dat heeft een enorm effect op hun leven, vooral als de kostwinners niet meer kunnen werken of voor de kinderen kunnen zorgen.”

Geef kinderen in Afghanistan een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer