Zeker 600 kinderen stierven dit jaar op de Middellandse Zee

Minstens 600 kinderen zijn dit jaar gestorven tijdens hun tocht over de Middellandse Zee. Het dodental, dat naar voren komt uit een nieuwe analyse van gegevens, betekent dat tussen 1 januari en 26 september gemiddeld twee kinderen per dag stierven of verdwenen.  

Save the Children komt met de cijfers vanwege de derde verjaardag van een schipbreuk voor de kust van Lampedusa, waarbij meer dan 300 mensen de dood vonden.

Er verdrinken nog steeds vluchtelingen
Pim Kraan, directeur van Save the Children in Nederland, zegt: “Vandaag staan we stil bij de 368 vluchtelingen en migranten die hun leven verloren voor de kust van Lampedusa op 3 oktober 2013, tijdens een poging om de veilige kusten van Europa te bereiken. Drie jaar geleden beloofden de Europese leiders ‘nooit meer’, toen beelden van de schipbreuk en doodskisten in de internationale media verschenen. Maar sindsdien stierven nog zeker 10.400 mannen, vrouwen en kinderen op hun tocht over zee naar Europa.’  

Naamloos graf
De Middellandse Zee is een naamloos graf voor kinderen die op de vlucht zijn voor oorlog, vervolging en extreme armoede. Sinds begin dit jaar kwamen zo’n 20.600 kinderen aan in ItaliĆ«, van wie er 18.400 reisden zonder de begeleiding van een volwassene. Naar schatting stierven dit jaar 3.500 mensen tijdens de overtocht; dat zijn er bijna 600 meer dan in dezelfde periode in 2015. Onder de doden waren 600 kinderen. Kraan: “De internationale gemeenschap kan deze tragedies niet blijven negeren. We hebben de morele plicht kinderen te beschermen, hier in Europa of tijdens hun levensgevaarlijke overtocht.”

Reddingsschip Vos Hestia
Save the Children werkt al meer dan acht jaar in de Italiaanse havens en helpt bij het beschermen van alleenreizende kinderen zodra ze voet aan wal zetten. Onlangs breidde de organisatie haar activiteiten uit door een reddingsschip de zee op te sturen. De Vos Hestia heeft in drie weken al meer dan 600 mensen gered, onder wie 85 kinderen - sommigen nog geen vijf jaar oud.