Confronterende actie Save the Children: een kind laat je niet verdrinken

Met een confronterende actie op verschillende plekken in Amsterdam vragen wij vanochtend aandacht voor verdrinkende kinderen op de Middellandse Zee. Kinderarmpjes die boven het water uitsteken houden borden vast met teksten als 'Help' en 'Red Mij'. De boodschap: ‘Als je een kind ziet verdrinken in Nederland, spring je meteen in het water om het te redden. Help Save the Children om dat ook op de Middellandse Zee te doen.’ 

Reddingsschip op de Middellandse Zee
Sinds vorige week vaart Save the Children met reddingsschip Vos Hestia op de Middellandse Zee, om mensen te redden die de oversteek wagen vanuit Noord-Afrika. Dat bleek meteen al hard nodig: zaterdag hielp Save the Children bij een grote reddingsactie en bracht ruim 300 mensen in veiligheid. Onder hen waren vijftig alleenreizende kinderen. Om zo veel mogelijk kinderden te redden, zijn wij een grote doneer-actie gestart.

Een kind laat je niet verdrinken
Want voor ons is het simpel: een kind laat je niet verdrinken, of het nou in het Vondelpark is of op de Middellandse Zee. Tussen de duizenden vluchtelingen die per boot Europa proberen te bereiken, zitten vele kinderen. Vaak zonder familie, reddingsvest, voedsel of drinkwater. De kans dat de boot omslaat en ze verdrinken is groot. Levensgroot.
De actie in het Vondelpark en op de andere plekken is een ruwe ontwaking. Een verdrinkend kind is iets dat we niet willen zien, nooit willen meemaken. Toch gebeurt het dagelijks, op nog geen drie uur vliegen.

Wij willen de logica van de reddingsoperatie overbrengen op het Nederlandse publiek en een beroep doen op de natuurlijke impuls om een kind uit het water te halen als het dreigt te verdrinken. Nu hoeft niet iedereen de zee in te springen, die taak nemen wij op ons. Save the Children stuurt het reddingsschip met speciale teams, en mensen in Nederland doneren zodat de operatie kan blijven draaien. 

Ik steun de reddingsmissie van Save the Children en doneer.