Een noodkreet uit de Haagse grachten

Kinderarmen staken boven het water van de gracht uit en hielden borden vast met teksten als ‘Help’, ‘Red Mij’ en ‘Een Kind Laat Je Niet Verdrinken’. De boodschap: ‘Als een kind in het water valt in Nederland, spring je meteen het water in. Help Save the Children om dat ook te doen op de Middellandse Zee’. De politie in Den Haag maakte rond 12.15 uur een einde aan de actie en nam de poppen in beslag.

De actie in Den Haag was een ruwe ontwaking voor voorbijgangers. Een verdrinkend kind is iets dat niemand wil zien of meemaken. Toch gebeurt het dagelijks, op nog geen drie uur vliegen van Den Haag.

Sinds 8 september 2016 vaart Save the Children met het reddingsschip Vos Hestia op de Middellandse Zee, om kinderen en volwassenen te redden. Dat bleek meteen al hard nodig: tijdens haar eerste actie bracht Save the Children ruim 300 mensen in veiligheid, onder wie vijftig alleenreizende kinderen. En deze week redde het schip nog eens 200 mensen, onder wie 40 kinderen. Aan boord worden kinderen opgevangen door specialisten en is er een veilige ruimte waar ze op adem kunnen komen. Hard nodig, want 9 van de 10 vluchtende kinderen maakt deze gevaarlijke overtocht zonder familie, en vaak ook zonder voedsel en drinkwater.

Via de actie, die eerder ook werd gehouden in het Vondelpark en de grachten van Amsterdam, brengt Save the Children de noodzaak van de reddingsoperatie over op het Nederlandse publiek en doet het een beroep op de natuurlijke impuls om een kind uit het water te redden. Nu hoeft niet iedereen de zee in te springen, die taak neemt de organisatie op zich. Save the Children stuurt het reddingsschip, mensen in Nederland kunnen doneren zodat de operatie kan blijven draaien. Zolang kinderen blijven verdrinken tijdens de gevaarlijke overtocht blijft de organisatie aandacht vragen voor hun lot en voor het reddingsschip.