Bescherming voor geëvacueerde kinderen uit Daraya

Wij maken ons zorgen over het lot van de geëvacueerde inwoners van Daraya. "Moeders zijn vooral bezorgd om het lot van hun tienerzonen. Gezinnen moeten bij elkaar kunnen blijven en vooral kinderen moeten worden beschermd.”

"Het is verplicht"
Sireen*, een lerares in Daraya, heeft vorige week donderdag contact opgenomen met Save the Children om te zeggen dat gezinnen geen andere keus hadden dan te vertrekken. Eerder zei ze al dat er veel weduwen en wezen in de stad woonden. "Het is verplicht, iedereen vertrekt, helaas blijft niemand in de stad. De ouderen, de kinderen, de jongeren, iedereen moet vertrekken. Het is een uitgemaakte zaak", aldus Sireen*.

Sonia Khush, directeur Syrië voor Save the Children, zei zaterdag: "Wat we vandaag zien in Daraya is niet iets om te vieren - het antwoord op belegeringen is niet het met geweld evacueren van burgers. De mensen daar hebben een hoge prijs betaald om de belegering te beëindigen en ze moeten nu met waardigheid en respect worden behandeld.”

Bezorgdheid om tienerzonen
"Er zijn zorgen over de veiligheid en de bewegingsvrijheid van burgers die naar opvangcentra worden overgebracht in door de regering gecontroleerde gebieden. Moeders zijn vooral bezorgd om het lot van hun tienerzonen. Gezinnen moeten bij elkaar kunnen blijven en vooral kinderen moeten worden beschermd.”

"Er wonen nog steeds ongeveer 250.000 kinderen in belegerde gebieden in Syrië. Het zou niet nodig moeten zijn dat een hele gemeenschap huis en haard moet verlaten om toegang tot voedsel, water en medicijnen te krijgen. Er moet een continue en regelmatige toegang komen voor hulpkonvooien in alle belegerde steden."