Honderden kinderen lopen risico in Jungle van Calais

Honderden alleenreizende kinderen in de Jungle van Calais hebben zich niet kunnen registreren en kunnen niet naar een veilige plek, terwijl bulldozers vandaag al wel begonnen met de sloop van het kamp. Medewerkers ter plaatse zeggen dat kinderen onmiddellijk naar een veilige plek gebracht moeten worden, nu de spanningen toenemen.

Alleenreizende minderjarigen moeten zich registreren bij de autoriteiten voordat ze naar een 'container-kamp’ worden gebracht; een omheind gebied waar ze verblijven terwijl de rest van de Jungle wordt vernietigd. Ongeveer 800 kinderen zijn daar al heengebracht, maar nadat vandaag rond het middaguur de registratie sloot, stonden nog tientallen kinderen buiten zonder nadere informatie.
 
Hulpverleenster Dorothy Sang van Save the Children: “Vluchtelingen en alleenreizende kinderen hebben tot nu toe netjes in de rij gestaan, maar er is heel veel verwarring en heel weinig informatie.  De afgelopen uren zijn de spanningen opgelopen. Er is een enorme politiemacht aanwezig terwijl de slopers het kamp binnenkomen. Dat is zeer beangstigend voor de kinderen die nog geen verblijfplaats hebben.”
 
Save the Children maakt zich ook zorgen over de kinderen in het container-kamp, waar kinderhulporganisaties niet naar binnen kunnen. Kevin Watkins van Save the Children: “De sloop van de Jungle wordt er haastig doorheen geduwd, zonder de zorg voor uiterst kwetsbare kinderen. Verantwoordelijkheden worden verzuimd, waardoor kinderen acute risico’s lopen.”

Eerder dit jaar werd een deel van het kamp al gesloopt, daarbij raakten 129 kinderen vermist. Het is heel goed mogelijk dat dit weer gebeurt, waarschuwt Save the Children, op een nog grotere schaal. Kevin Watkins: “We dringen er bij de autoriteiten op aan de sloop te staken tot de meer dan 1000 kinderen in het kamp zijn geregistreerd en goed worden opgevangen. We zijn blij dat een behoorlijk aantal kinderen naar Groot-BrittanniĆ« kan, maar we maken ons grote zorgen om de honderden kinderen die achterblijven.”

Save the Children verzorgde vandaag samen met de Refugee Youth Service informatiepunten in het kamp, langs de route naar het registratiepunt. Maar zonder duidelijke informatie van de autoriteiten is het onduidelijk waar de kinderen vanavond heen moeten, of wat er morgen gaat gebeuren.