Kans op vrede in verscheurd Zuid-Soedan

Dertien Nederlandse hulporganisaties roepen de strijdende partijen in Zuid-Soedan op om de historische kans op vrede te pakken, nu oppositieleider Riek Machar is benoemd tot vice-president. Zodat 6,1 miljoen mensen de hulp kunnen krijgen die ze zo hard nodig hebben en een start kan worden gemaakt met de wederopbouw van het land.

De burgeroorlog in het jongste land ter wereld -in juli bestaat Zuid-Soedan 5 jaar- begon in december 2013, nadat Machar door president Kiir werd beschuldigd van een couppoging. Sindsdien zijn tienduizenden mensen om het leven gekomen. In augustus 2015 tekenden beide partijen een vredesakkoord, maar het geweld hield aan. Machar keerde onlangs terug naar de hoofdstad Juba, nadat lang was onderhandeld over zijn veiligheid. Nu beide partijen nader tot elkaar lijken te komen, is de kans op een blijvende vrede groter dan ooit.

Door het conflict, de uitbraak van ziektes, een onvoorspelbaar regenseizoen en een economische crisis staat het land aan de rand van de afgrond. Naar schatting hebben 2,3 miljoen mensen hun huis verlaten, van wie er ruim 1,6 miljoen in het land zelf op de vlucht zijn. Vijftig procent van die vluchtelingen is nog kind, naar schatting zeker 16 duizend kinderen zijn ingezet als kindsoldaat. Twee op de drie Zuid-Soedanezen weten niet of ze morgen genoeg te eten hebben, zeker nu de voedselprijzen met zo’n 150 procent zijn gestegen.  Zo’n 40.000 mensen leven met een direct voedseltekort.

Dutch Relief Alliance
In Zuid-Soedan werken dertien Nederlandse organisaties samen onder de vlag de Dutch Relief Alliance (DRA) om noodhulp te bieden. Ze richten zich op de meest kwetsbare gemeenschappen. Een aantal organisaties deelt zaden en gereedschap uit om de landbouw te stimuleren, en getroffen gezinnen krijgen geld of vouchers om voedsel te kopen. Verder zetten de organisaties alles op alles om gemeenschappen toegang te geven tot water, hygiĆ«ne, gezondheidszorg, psychosociale hulp en onderdak. Alleenstaande kinderen op de vlucht krijgen speciale opvang, worden zo mogelijk herenigd met hun families en krijgen extra voeding. Ouders krijgen voorlichting om ondervoeding te voorkomen, en gemeenschappen worden voorgelicht over geweld tegen vrouwen.

De DRA is een samenwerkingsverband tussen veertien Nederlandse NGO’s dat zich richt op snelle en effectieve noodhulp aan slachtoffers tijdens internationale crises en dat  wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het hulpprogramma in Zuid-Soedan kwam tot stand dankzij een bijdrage van 11 miljoen euro van het ministerie. Met dat geld willen de 13 organisaties die in het land actief zijn, dit jaar zo’n 300 duizend mensen directe hulp geven. In 2015 bereikten de organisaties met eenzelfde budget 350.000 mensen.

In Zuid-Soedan leidt Save the Children de samenwerking met Cordaid, ZOA, World Vision, Stichting Vluchteling, CARE Nederland, Oxfam Novib, Terre des Hommes, War Child, Plan, ICCO en Kerk in Actie, TEAR en Dorcas.