Duizenden kinderen in de knel na verwoestende orkaan Matthew

Zeker 130.000 kinderen in Haïti kunnen niet naar school door de verwoestende orkaan Matthew. Veel scholen die wij steunen zijn beschadigd, veel andere scholen worden ingezet als tijdelijke opvangplek.

Save the Children stuurt een noodhulpteam met specialisten uit de hele wereld. Het bestaat uit artsen en gezondheidsdeskundigen en komt vandaag aan in Haïti. Het zal zich in eerste instantie richten op het voorkomen van een cholera-uitbraak en het verlenen van medische noodhulp.
 
De krachtigste Caribische orkaan in bijna 10 jaar trof dinsdagochtend de zuidwestkust van Haïti. Medewerkers van Save the Children ter plaatse meldden enorme verwoestingen aan huizen en gebouwen door aardverschuivingen en overstromingen. Wegen raakten geblokkeerd en gewassen op de plantages gingen verloren.
 
Gezinnen hebben een heenkomen gezocht in de 1.300 tijdelijke onderkomens die door het hele land zijn ingericht. Een deel van Save the Children’s noodhulp bestaat uit het opzetten van Kindvriendelijke Plekken, waar kinderen die niet naar school kunnen een veilige en beschermde plek hebben. Ze krijgen er steun van gespecialiseerd personeel en kunnen met andere kinderen spelen, terwijl hun ouders aan de slag gaan met de nasleep van de orkaan.
“Onze eerste prioriteit is om ervoor te zorgen dat de duizenden kinderen en families die zwaar zijn getroffen, onmiddellijke hulp krijgen”, zegt directeur Kevin Novotny van Save the Children in Haïti. “Daar hoort bij dat we kinderen een veilige omgeving bieden en dat we ze zo snel mogelijk terug naar school krijgen.”
 
De volledige omvang van de schade moet nog worden vastgesteld, maar de orkaan raakt naar schatting tot vijf miljoen mensen, van wie er 300.000 behoefte hebben aan directe noodhulp. Volgens de laatste schattingen vielen er meer dan 300 doden.
 
Daarnaast is er grote bezorgdheid over de mogelijkheid dat cholera uitbreekt, nu watertekorten zijn verergerd in sommige gebieden. De verwoesting van gewassen en veesterfte in de regio’s Acquin en Sud verergert de voedselonzekerheid nog verder. Grote delen van de bevolking zijn bijzonder kwetsbaar, omdat 50.000 mensen nog altijd geen thuis hebben gevonden sinds de aardbeving in 2010. De overheid heeft alarmfase Rood afgekondigd en de VN officieel om hulp verzocht.