Kinderen slapen nog steeds buiten terwijl vuur brandt in Calais

Tientallen kinderen hebben vannacht noodgedwongen buiten geslapen nadat hen een veilige opvangplek was geweigerd in Calais. De situatie voor kinderen is sinds de sloop van de Jungle slechter dan ooit. Kwetsbare kinderen sliepen noodgedwongen onder bruggen, bij loodsen en in de resten van het kamp zelf.

Terwijl het vuur door het kamp raasde, de registratie werd gesloten en de tijdelijke huisvesting vol zat, konden kinderen nergens heen. Medewerkers ter plaatse vrezen dat veel kinderen al in hun eentje zijn weggelopen en de hoop hebben opgegeven dat de procedure in Calais veiligheid biedt.
 
Hulpverleenster Dorothy Sang van Save the Children: “Afgelopen nacht hebben we uren geprobeerd een plek te regelen voor drie Eritrese jongens - twee van 13 jaar en een van 14. Ondanks hun smeekbedes en ondanks het feit dat de Jungle grotendeels is afgebrand, werd opvang geweigerd. Ze moesten nog een nacht doorbrengen in de Jungle, die nu op zijn gevaarlijkst is voor kinderen. Het is teleurstellend om te zien dat wat er nu gebeurt wordt gebracht als een 'succes', terwijl er zo veel kinderen aan hun lot zijn overgelaten of zijn weggelopen. Misschien komen we er wel nooit achter waar ze heen zijn gegaan."
 
Nu bepaald wordt waar de kinderen die wel zijn geregistreerd heen zullen gaan, stelt de kinderrechtenorganisatie Save the Children dat het van groot belang is dat de procedure eerlijk en transparant verloopt. De honderden alleenreizende kinderen die zijn geregistreerd en opgevangen, moeten de zekerheid krijgen dat naar ze geluisterd wordt. En dat op een eerlijke manier wordt bepaald of ze in Frankrijk zullen blijven of naar Engeland gaan.
 
Save the Children zette samen met partnerorganisaties informatiepunten op in het kamp, langs het pad naar de registratieloods, om kinderen van informatie te voorzien. Er is nog steeds een gebrek aan informatie vanuit de overheid, waardoor het onduidelijk is wat er gaat gebeuren met deze kinderen. Save the Children en haar partners blijven ook vandaag nog het kamp ingaan om de overige kinderen te bereiken en erop toe te zien dat ze veilig worden opgevangen.