Miljoenen kinderen missen zorg en onderwijs door discriminatie

DEN HAAG –  Wereldwijd hebben zo’n 400 miljoen kinderen te maken met discriminatie vanwege hun afkomst of religie. Een op de tien kinderen woont in een gebied geteisterd door conflicten, 150 miljoen kinderen leven met een handicap en 400 miljoen kinderen jonger dan 13 jaar leven in extreme armoede.

Die cijfers komen naar voren uit het rapport Every Last Child, dat Save the Children dinsdag 26 april naar buiten bracht. Van de 16.000 kinderen die elke dag sterven aan vermijdbare oorzaken, komt een groot aantal kinderen uit juist die gediscrimineerde of verwaarloosde groepen. Dat lijkt zelfs erger te worden, stelt Save the Children.

Hoewel de hulp aan arme kinderen de afgelopen decennia vooruit is gegaan, toont ‘Every Last Child’ aan dat vaak nog steeds niet de kinderen worden bereikt die de steun het hardst nodig hebben. Ze worden achtergesteld vanwege hun geslacht, afkomst of handicap, omdat ze gebukt gaan onder conflicten of omdat ze in afgelegen gebieden wonen.

Uit een groot onderzoek van Save the Children onder ruim 18.000 volwassenen in 18 landen, blijkt dat 40 procent van hen als kind gediscrimineerd is. De helft van hen zegt dat ze daardoor slecht toegang hadden tot onderwijs, 35 procent zegt dat ze daardoor goede gezondheidszorg miste. 36 procent van de respondenten zegt dat discriminatie van kinderen de afgelopen twintig jaar zelfs toe is genomen in hun land.

"De armste kinderen worden over het hoofd gezien om wie ze zijn of waar ze wonen", zegt directeur Pim Kraan van Save the Children. Het is moeilijk een totaalbeeld te krijgen, ook omdat veel landen nalaten duidelijke cijfers bij te houden, zegt Kraan. "Onze ervaring in 120 landen leert dat discriminatie de grootste bedreiging is voor kinderen in armoede. Dat is in het ergste geval zelfs dodelijk, als kinderen niet de hulp krijgen waar ze recht op hebben.”

Om ervoor te zorgen dat elk kind een eerlijke kans krijgt op gezondheidszorg, onderwijs en goede voeding, lanceert Save the Children de campagne Every Last Child. Die moet barrières neerhalen tussen de armste kinderen en hun toegang tot hulp. "Buitengesloten groepen moeten mee kunnen beslissen over hun leven", voegt Kraan toe. "Zo niet, dan kunnen de ontwikkelingsdoelen van de VN nooit gehaald worden. Die beloven dat in 2030 geen kind buiten de boot valt.”

Save the Children vindt dat wereldleiders zich moeten verbinden aan drie fundamentele uitgangspunten: essentiële diensten als gezondheidszorg moeten op duurzam worden gefinancierd en gratis zijn, alle kinderen moeten gelijk worden behandeld en regeringen moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun acties.