Wanhopige families vluchten vanuit Mosul naar verscheurd Syrië

Duizenden wanhopige Irakezen zijn naar een vies en overvol Syrisch vluchtelingenkamp gevlucht om aan het offensief rond Mosul te ontsnappen, zeggen medewerkers van Save the Children in het noordoosten van Syrië. Er is echter te weinig geld en er zijn te weinig voorzieningen om ze op te vangen. 

Ongeveer 5.000 mensen, vooral vrouwen en kinderen, kwamen de afgelopen tien dagen vanuit de regio Mosul aan in het Al Hol-kamp. Nog eens zeker duizend mensen hebben zich aan de grens verzameld om die over te steken.

Medewerkers van Save the Children die het kamp vorige week bezochten, spreken van erbarmelijke omstandigheden. Het kamp is bezaaid met afval en uitwerpselen, waardoor elk moment ziektes kunnen uitbreken. Er zijn slechts zestien wc’s die worden gebruikt door meer dan 9.000 mensen.
In een rij van meer dan 100 meter lang stonden families, van wie een deel kampte met uitdrogingsverschijnselen, te wachten voor vrachtwagens met vuil, onbehandeld water. Eén man vertelde dat zelfs die minimale voorraden soms wel twee dagen op zich laten wachten.

Tarik Kadir, hoofd van de Save the Children-missie rond Mosul: “De gezinnen komen aan op een plek waar bijna niets is, met als enige bezit de kleren die ze dragen. Het kamp barst uit zijn voegen en dreigt te worden overweldigd. De omstandigheden in het kamp horen bij de ergste die we hebben gezien, en we verwachten dat nog eens duizenden mensen op het punt staan naar het kamp te komen.”
De VN schat dat 100.000 ontheemden vanuit de regio Mosul naar Syrië zouden kunnen vluchten.
Teams van Save the Children zorgen in het noordoosten van Syrië voor water en sanitaire voorzieningen, en zetten met spoed activiteiten op waar kinderen veilig zijn. Op dit moment zijn er in het kamp nog geen veilige plekken en onderwijs voor de gevluchte kinderen, die twee jaar lang kampten met het IS-bewind en die vervolgens op een gevaarlijke tocht naar veiligheid gingen.

Er zijn dringend fondsen nodig om in de groeiende noden van de gevluchte mensen te voorzien. Zowel een oproep van de VN voor de Mosulcrisis als die van Save the Children zijn op dit moment pas voor ongeveer de helft gefinancierd.